От х:

Днес в x:

16 °C

Милиони на вятъра: Къде са електронните услуги в България?

Малко над 5% от електронните административни услуги, предлагани 2019 г., са наистина такива. Затова пък са похарчени стотици милиони на българските данъкоплатци. А електронното управление можеше да затрудни корупцията.

Никой не знае колко точно пари са похарчени за електронно управление в България в последните 13 години - оттогава насам се отчита дейност в тази посока. Оценките за похарчените средства варират от минимум 200 млн. лв. (колкото са усвоени по европейски проекти с етикет “електронно управление") до 2 млрд. лв. (колкото са всички разходи за IT в държавната администрация). Като цяло се действа на парче, без целево финансиране. Едва в бюджета за миналата година бяха отпуснати за “е-управление и ИКТ” 119 млн. лeва.

Електронно управление няма

За електронно здравеопазване се говори и уж се действа от поне 18 години насам. Преди 4 месеца няколко IT- компании предложиха да дарят 15 000 часа труд за здравноосигурителната система и това бе рекламирано от премиера Бойко Борисов на специална пресконференция. Държавата обаче не смята да се възползва от помощта, защото програмистите не познавали 25-те закона за здравеопазването, системата била стратегическа и затова трябвало да се възложи на специален изпълнител.

Оптимистично можем да кажем, че някои от електронните услуги функционират и се използват от години, пример за това е електронното подаване на данъчна декларация. От отчета отпреди година на Държавна агенция “Електронно управление” се разбира, че до 31.07.2019 г. администрациите са предлагали 38 063 услуги. За да отговарят на стандарта на ЕС и за да бъдат наречени “цифрови услуги”, те трябва са услуги от ниво 3 и 4. Ниво 3 предполага заявяване и получаване на услуги изцяло по електронен път, а ниво 4 - извършване на сделки и/или трансакции по услуги от Ниво 3.

Тези две нива са покрити към август миналата години едва от 1961 услуги. Тоест малко над 5% от всички административни услуги, които са наречени електронни, са наистина такива, въпреки похарчените за тях стотици милиони на българските и европейските данъкоплатци. Можем да предположим, че тази година наистина електронните услуги ще са повече, но все пак…

Няма воля, няма и капацитет

Според доклада на Агенцията една от основните спънки за въвеждане на повече електронни услуги е липсата на масова електронна идентификация. Като такава е предвидена да служи личната карта с чип, която е въведена със закон през 2016 г., но въвеждането ѝ се отлага всяка година с решение на парламента.

Основните причини за скъпото и липсващо електронно управление са липса на административен и политически капацитет, както и на политическа воля. "Липсата на административен капацитет води до некачествени проекти, които не функционират както трябва. Липсата на политически капацитет е липса на фокус по темата и липса на желание за отместване на "камъни от пътя". Пречки има много и трябва всяка седмица някой да "удря по масата", за да стане нещо.

"Засега с малки изключения е нямало такова желание”, коментира пред Дойче Веле IT-предприемачът Божидар Божанов, който беше съветник по електронно управление в кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Божанов смята, че държавата не оказва помощ, защото не знае как. "Администрацията не си представя хипотеза извън Закона за обществените поръчки (ЗОП) и се притеснява, че ако приеме нещо по такъв начин и то не сработи, ще бъде виновна. Затова и трябва политическото ниво да каже "правим го" и да каже как го правим. При какви условия, с какви клаузи, така че да е защитен публичният интерес. Това не са решения, които администрацията може да вземе. Те са политически. И като не се взимат на политическо ниво, не се взимат и на административно, поради което нещата остават да висят.”

Липса на специалисти

Електронното управление и отворените данни правят малко по-трудна корупцията при харчене на парите на данъкоплатеца. Но има и друга причина. Няма хора - проблем, който ще става все по-тежък в България. Няма IT-специалисти, желаещи да работят за доста по-ниски от пазарните заплати, се разбира още от доклада на Агенцията.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  14 0
  13:46, 10 сеп 2020
  На власт е организираната престъпност, която няма интерес от електронно управление.
  • По
   Порчо
   12 0
   19:00, 10 сеп 2020
   Къде да са електронните услуги? В шкафчето на шефьорчето от Банкя, обърнати в пачки и кюлчета!
 • 2
  Ар
  АРСЕН ЛЮПЕН
  12 0
  18:04, 10 сеп 2020
  Милионите не са хвърлени на вятъра,а една част от тях са в едно нощно шкафче, а друга част са в търбуха на един корпулентен бизнесмен. Държавните чиновници(хрантутници) нямат интерес от въвеждането на електронни услуги защото така те отпадат като решаващ фактор и няма да могат да изнудват хората.
 • 3
  Ди
  димитров
  7 0
  06:33, 11 сеп 2020
  Оставка
 • 4
  Мо
  Може ли такъв тъп въпрос
  8 0
  07:24, 11 сеп 2020
  Къде са милионите. Ами всички разбраха. В шкафчето
 • 5
  700 000 хрантутници бюджетари как ще ги държим ? Ако всичко е компютър как ще оправдаваме законното плащане? И от октомври + 30 % отгоре за заплатката! Ти да видиш

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини