От х:

Днес в x:

Еврокомисията подкани България да ускори въвеждането на е-услуги и 5G

Европейската комисия препоръча на България да ускори внедряването на мобилните мрежи за пренос на данни от пето поколение (5G), да се подобри цифровизацията на обществените услуги и бизнеса, да се повиши образованието по нови технологии в първия си доклад за напредъка на цифровизацията.

България има възможност да подобри представянето си в цифровия преход. Неравномерното разпределение на цифровата инфраструктура в селските райони изисква допълнително внимание, се допълва в доклада.

Разпространението на цифрови обществени услуги все още е ниско и са необходими целенасочени мерки, включително максимално ограничаване на административната тежест за дружествата, добавя комисията.

Само около една трета от българите на възраст между 16 и 74 години имат поне основни цифрови познания и умения, а едва 8% притежават по-задълбочени умения в тази област.

България има нисък дял на специалисти по информационни технологии (3.8% при средно в ЕС 4.6%), но бележи най-висок дял на жените в тази област (28.9% при средно в ЕС 18.9%). Делът на завършилите образование по информатика е 4.9% при средно за ЕС 4.2 на сто, сочат данните. Комисията препоръчва на българските власти значително да увеличат усилията за подобряване на цифровите умения и да повишат възможностите за преквалификация.

България постигна добър напредък в областта на фиксираната широколентова свързаност, отбелязва комисията и отчита, че достъпът до оптичен интернет е по-висок от средното в ЕС. Допълва се, че разпространението на 5G напредва и вече е 67%, но са необходими още усилия.

Цифровизацията на бизнеса в България изостава значително от другите страни в ЕС и има нужда от допълнителни действия в тази посока, препоръчва ЕК. Делът на българските дружества с услуги в облак е един от най-ниските в ЕС.

България се представя под средното равнище в ЕС по повечето от целите в областта на цифровизацията на обществените услуги. Отчита се, че услугите на електронното правителство се използват по-рядко, отколкото в останалите европейски държави с изключение на достъпа до електронни здравни досиета в България.

Комисията напомня, че България има 6.27 милиарда евро по плана за възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19, като близо една четвърт от тях (1.6 млрд. евро) са планирани за проекти и реформи за цифровизация.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини