От х:

Днес в x:

В НЗОК ли е проблемът с дигитализацията в здравеопазването

Между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и „Информационно обслужване“ има проблеми на ниво разбиране и процеси, каза за БТА Ивайло Филипов, директор на ИТ компанията. Филипов и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев бяха изслушани на заседанието на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии по повод проблеми в работата на Персонализираната информационна система на НЗОК през април. По думите на Филипов системата на НЗОК работи, а на 18-и и 19 април е имало инцидент, който от компанията е бил отстранен и не е имало забавяне в обработката на данните.

От медиите научих, че е имало разговор в Надзорния съвет на НЗОК по темата и днес сме поканени тук, допълни Филипов. Не мога да отговоря защо се води такъв диалог в парламентарната комисия. В отговор на въпрос дали е възможно сривовете в системата да се дължат на стара техника в НЗОК Филипов посочи, че хардуерът, върху който работят, е нов и е в гаранция, а част от системите са над 10-14 години. Посочих, че след като подписахме договора с тях през 2019 г. и по време на пандемията с 2300 процента се е увеличил обемът на една част от документите и, дори с това увеличение, системите работят.

На въпрос дали това е изкуствено създаден конфликт Филипов отговори „Абсолютно. Това е вследствие на дигитализацията в здравеопазването и на процесите, които ще произтекат от подписването на анекса към Националния рамков договор, в който хоспитализациите от 1 август трябва да бъдат изцяло дигитализирани.“ Те ще се дигитализират в Националната здравно-информационна система, която изпраща информация в НЗОК, плюс това, което ще бъде изпратено от договорните партньори и, ако данните не се припокриват, няма да им бъде платено, обясни Филипов.

От наша страна следва да си изпълняваме договора, да гарантираме сигурността на данните и да си изпълняваме изискванията за надграждане на информационните системи в сроковете, посочени в договора с НЗОК, допълни Филипов. 

По-рано на заседанието проф. Салчев посочи, че по темата е предвидена среща между представители на НЗОК и „Информационно обслужване“ с министър Божидар Божанов.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини