От х:

Днес в x:

От днес: Край със старите лични документи

В новите документи ще има снети пръстовите отпечатъци

От понеделник няма да се приемат заявления за документи за самоличност в стария формат, с такса обикновена услуга, предупреждават от МВР. В тази група влизат лични карти, шофьорски книжки и международни паспорти. Още седмица ще се приемат заявления за документи за самоличност само за бърза/3 дни/ и експресна/ 8 часа/ услуга. От сряда пък спира приемането на заявления за шофьорски книжки включително и с бърза поръчка. От 29-ти март започва издаването на новите документи за самоличност с включени в тях биометрични данни. През тази година 67 хиляди души от областта подлежат на смяна на лични документи защото валидността им изтича през 2010-та година. Останалите могат да изчакат крайния срок на старите си документи и едва тогава да пристъпят към смяната.

Документите ще се издават само в паспортна служба на МВР-Хасково. Там има 3 кабинки за снемане на биометрични данни, които бяха пробно тествани на 28-ми февруари. Само в тях се прави необходимата цифрова снимка и само там се снема пръстов отпечатък необходим за нов международен паспорт.

Таксите за новите документи остават както досега- 18 лева за карта, 25 лева за книжка при обикновена услуга. Завишение има само при международните паспорти-от 30 на 40 лв.

Гражданите между 14 и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплащат само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто. Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. При вадене на международен паспорт те ще плащат само 25% от стойността на услугата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини