От х:

Днес в x:

Журналистът Георги Готев: Пекин се опитва да увеличи влиянието си в ЕС през последните години

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това мнение изрази пред БНР Георги Готев, Euractiv.

Днес Си Дзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария.


„Пекин се стреми да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години. Търси най-слабите звена в Съюза“, обясни специалистът.


Едно от най-големите завоевания на Китай на европейска територия е пристанището в Пирея, което Гърция продаде, отбеляза още Готев. Черна гора пък взе огромен заем от Пекин през 2014 година, за да построи една магистрала, допълни той.


„ЕС не гледа с добро око на такива инициативи“, категоричен бе Готев.


В Белград и в Будапеща Си Дзинпин ще бъде посрещнат по начин, напомнящ посещението на Ким Ир Сен в София, смята журналистът.


„Китай се стреми единствено към своя интерес, а той съвпада с този на Русия в момента. Пекин обаче гледа с интерес и към огромните територии на Русия“, каза още експертът.


Той алармира, че Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия.


„Мястото, където китайците се упражняват в момента е Сърбия. Там са въведени системи за наблюдение с китайски камери за лицево разпознаване по същата система, каквато съществува в Китай. Тези камери правят така, че за всеки китаец се знае всичко. Системата се въвежда в Сърбия и в други страни по начин, който остава незабелязан за широката общественост. Китай разполага с тази информация. На нас ни е бедна фантазията до каква степен те смятат да ни контролират“.


Готев коментира и въпроса дали ЕС губи Грузия заради Закона за чуждестранните агенти.


„Опасявам се, че е възможно след изборите през октомври в Грузия, които вероятно пак ще бъдат спечелени от партия „Грузинска мечата“, ЕС да осъзнае, че Грузия вече няма шансове да бъде кандидат за членство. „Грузинска мечта“ спечели изборите през 2012 година. Оттогава партията е постоянно на власт. Тя печели благодарение на една избирателна система, която дава предимство на първата политическа сила. Тази партия твърди, че е проевропейска, а всичко, което прави нейният лидер е в услуга на Москва."

 

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини