От х:

Днес в x:

САЩ спряха временно доставката на бомби за Израел

Съединените щати спряха временно доставка на бомби за Израел, след като той не успя да отговори на опасенията на Вашингтон относно плановете за нахлуване в южния град Рафа в Газа, заяви високопоставен американски служител, цитиран от АФП, предаде NOVA.

„Миналата седмица спряхме една пратка оръжия. Тя се състои от 1800 бомби с тегло 907 кг и 1700 бомби с тегло 226 кг“, заяви високопоставеният служител в администрацията на президента Джо Байдън при условие за анонимност. „Не сме взели окончателно решение как да процедираме с тази пратка“, добави служителят.

Администрацията на Байдън взе това решение, когато се оказа, че Израел е на прага на мащабна сухопътна операция в Рафа, на която Вашингтон категорично се противопоставя. Израелски и американски официални лица обсъждаха алтернативи, но „тези дискусии продължават и не са отговорили напълно на нашите опасения“, каза високопоставеният американски служител.

„Тъй като израелските лидери изглежда се приближаваха към момента на вземане на решение за такава операция, ние започнахме внимателно да разглеждаме предложените трансфери на конкретни оръжия за Израел, които биха могли да бъдат използвани в Рафа. Това започна през април“.

Американският служител заяви, че Вашингтон е бил „особено фокусиран“ върху използването на най-тежките 2000-килограмови бомби „и въздействието, което те биха могли да окажат в гъсто населени градски райони, както видяхме в други части на Газа“.

Държавният департамент на САЩ все още преразглежда други трансфери на оръжия, включително използването на комплекти прецизни бомби, известни като JDAM, добави служителят. На 7 май Израел изпрати танкове в Рафа и завзе граничния пункт с Египет, но Белият дом заяви по-рано, че Израел е обещал, че това ще е „ограничена операция“.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини