От х:

Днес в x:

ВиК -Хасково кандидатства по европрограма за инфраструктурни средства в четири общини

    ВиК-Хасково кандидатства за над 100 млн.лв финансиране по европейска програма. Сумата, която се очаква по линия на Оперативна програма „Околна среда“ ще бъде инвестирана в инфраструктурата за подобряване на качествата на питейната вода и предоставяне на услугата в четири общини на територията на Хасковска област. Това обяви преди Общото събрание на ВиК асоциацията шефът на водното дружество инж.Божидар Желязков. Той подчерта, че дружеството има възможност за първи път да подаде документи за еврофинансиране благодарение на консолидацията на водните дружествата във ВиК асоциацията на Хасково. В момента се изработва проектното предложение, обясни инж. Желязков.

    Част от средствата, които се търсят, са за цялостната реконструкция на спряната от експлоатация от 10 години насам пречиствателна станция „Ябълково“. След реновирането й ще бъде подобрено качеството на питейна вода от сондажите на р. Марица, която захранва и част от Хасково. Замътняването й в момента идва от отлаганията на манган по поречието на реката, обясни Божидар Желязков.

    Инвестиция се предвижда и в подновяването на около 25 километра водопроводна мрежа на територията на областния град.

    За Димитровград ще е инвестира в реконструкцията на пречиствателната станция за питейни води и подмяна на силно амортизирания напорен водопровод от нея до града.

    В Харманли средства ще бъдат вложени в изграждането на нова пречиствателна станция за отпадъчни води, а в Свиленград-в нова пречиствателна станция за питейни води.

    Според разчетите на ВиК -Хасково през миналата година дружеството е преизпълнило инвестиционната си програма с около 40 %. 1,3 млн. лв. са били предвидени за инвестиция, а са вложени  1,8 млн. лева, посочи инж. Желязков.

    Въпреки реализираните инвестиции, все още загубата на вода остава висока. Тя е 68 %. За сравнение в страната средното ниво е 60 %.

    Предвиденото за днес Общо събрание не се състоя. Поради липса на кворум областният управител на Хасково Гинка Райчева, отмени срещата за 17 април.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Гр
      Гражданка
      9 -2
      17:07, 10 апр 2024
      По добре да кандидатстват за разследване от прокуратурата за водата която ни я продават на безбожни цени!!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини