От х:

Днес в x:

Питат хасковлии за изграждането на 12-километровата южна дъга от околовръстното на града

Около 12-километрова ще е южната дъга от околовръстния път на Хасково. Проектът е на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, а община Хасково участва като партньор в него. Това е една от седемте, подадени за финансиране концепции за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково, които са в етапа за допустимост и административно съответствие.

Концепцията, която е по процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027г., предвижда още инвестиции в периферната градска зона-в кв. „Болярово“. Реализацията на дейности, заложени в нея ще допринесат за създаването на сигурна и функционална градска среда и за превръщането на града в комплексно пространство за активност и място за живеене. Фиксирани са средства за изграждането на многофункционално игрище и зона за спорт.

За да премине в същинския етап за обсъждане обаче, всяка от одобрените до тук концепции, трябва да премине през обществена дискусия.

За настоящата разработка такава в Хасково е насрочена за 20 март, сряда, от 18 ч. в зала „Хасково“.

Строителството на планираното трасе ще позволи изнасянето на тежкотоварния и транзитен трафик към периферните зони на града. Това ще облекчи движението по улична мрежа в населеното място, ще повиши безопасността и ще ограничи замърсяването на околната среда.

Проектът е на обща стойност за 89 хил.лв.

291 милиона лева безвъзмездна помощ е размерът за финансиране, заложен в шестте одобрени на първи етап концепции за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково. Сумата е 2/3 от общия бюджет от 367 млн.лева, който ще бъде разпределен за финансиране на концепции в целия Южен централен район (ЮЦР), в който влизат още областите Пловдив, Смолян, Кърджали и Пазарджик.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Пе
  ПЕДАЛОВРЪТКО
  22 -19
  19:20, 18 мар 2024
  Искам велоалей , да си въртя педалите спокойно
 • 2
  СЕ
  С електрическо колело съм !
  22 -10
  20:43, 18 мар 2024
  Наистина защо никой не мисли за вело-алеи в Хасково ??? Нали кмета преди изборите се снима за реклама на едно циркаджийско колело на кенана !
  В свиленград и любимец може да има а в областния им град няма !
  • Ро
   рокерчо
   15 -15
   20:58, 18 мар 2024
   много си прост, свиленград и любимец са равни
  • Ди
   Динко от Ямбуль
   21 -10
   22:06, 18 мар 2024
   Коментарите и харесванията показват нивото на "матрЯла"
   Велоалеите означават здраве, по-малко мръсен въздух и задръствания!
   Ама с тия хора толкова!
  • Об
   Обратното на острото
   15 -7
   08:33, 19 мар 2024
   изпуснати са сроковете за строеж на велоалеи с евросредства, има една ок 2 км в Кенана, но по нея се разхождат и кучета и хора, въпреки че има две допълнителни алеи специално за кучета и централната за хора, обаче от КОРЗ се правят че не знаят и не им пука, докато някое домашно или диво куче не захапе дете или възрастен и тогава всички ще почнат да реват
 • 3
  Ст
  Стоименов
  23 0
  10:23, 19 мар 2024
  Защо не оповестят трасето на новото околовръсно?
  Така хората по лесно ще се ориентират и дадат, или не съгласие.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини