От х:

Днес в x:

Питат хасковлии за изграждането на 12-километровата южна дъга от околовръстното на града

Около 12-километрова ще е южната дъга от околовръстния път на Хасково. Проектът е на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, а община Хасково участва като партньор в него. Това е една от седемте, подадени за финансиране концепции за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково, които са в етапа за допустимост и административно съответствие.

Концепцията, която е по процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027г., предвижда още инвестиции в периферната градска зона-в кв. „Болярово“. Реализацията на дейности, заложени в нея ще допринесат за създаването на сигурна и функционална градска среда и за превръщането на града в комплексно пространство за активност и място за живеене. Фиксирани са средства за изграждането на многофункционално игрище и зона за спорт.

За да премине в същинския етап за обсъждане обаче, всяка от одобрените до тук концепции, трябва да премине през обществена дискусия.

За настоящата разработка такава в Хасково е насрочена за 20 март, сряда, от 18 ч. в зала „Хасково“.

Строителството на планираното трасе ще позволи изнасянето на тежкотоварния и транзитен трафик към периферните зони на града. Това ще облекчи движението по улична мрежа в населеното място, ще повиши безопасността и ще ограничи замърсяването на околната среда.

Проектът е на обща стойност за 89 хил.лв.

291 милиона лева безвъзмездна помощ е размерът за финансиране, заложен в шестте одобрени на първи етап концепции за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково. Сумата е 2/3 от общия бюджет от 367 млн.лева, който ще бъде разпределен за финансиране на концепции в целия Южен централен район (ЮЦР), в който влизат още областите Пловдив, Смолян, Кърджали и Пазарджик.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Пе
    ПЕДАЛОВРЪТКО
    22 -19
    19:20, 18 мар 2024
    Искам велоалей , да си въртя педалите спокойно
  • 2
    СЕ
    С електрическо колело съм !
    22 -10
    20:43, 18 мар 2024
    Наистина защо никой не мисли за вело-алеи в Хасково ??? Нали кмета преди изборите се снима за реклама на едно циркаджийско колело на кенана !
    В свиленград и любимец може да има а в областния им град няма !
    • Ро
      рокерчо
      15 -15
      20:58, 18 мар 2024
      много си прост, свиленград и любимец са равни
    • Ди
      Динко от Ямбуль
      21 -10
      22:06, 18 мар 2024
      Коментарите и харесванията показват нивото на "матрЯла"
      Велоалеите означават здраве, по-малко мръсен въздух и задръствания!
      Ама с тия хора толкова!
    • Об
      Обратното на острото
      15 -7
      08:33, 19 мар 2024
      изпуснати са сроковете за строеж на велоалеи с евросредства, има една ок 2 км в Кенана, но по нея се разхождат и кучета и хора, въпреки че има две допълнителни алеи специално за кучета и централната за хора, обаче от КОРЗ се правят че не знаят и не им пука, докато някое домашно или диво куче не захапе дете или възрастен и тогава всички ще почнат да реват
  • 3
    Ст
    Стоименов
    23 0
    10:23, 19 мар 2024
    Защо не оповестят трасето на новото околовръсно?
    Така хората по лесно ще се ориентират и дадат, или не съгласие.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини