От х:

Днес в x:

Шест концепции за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково са минали одобрение за допустимост

    291 милиона лева безвъзмездна помощ е размерът за финансиране, заложен в шестте одобрени на първи етап концепции за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково. Подадени са общо седем предложения от региона в етапа за допустимост и административно съответствие, поясни експертът от Областния информационен център (ОИЦ) в Хасково Димо Димов. Тази заложена сума е на практика 2/3 от общия бюджет от 367 млн.лева, който ще бъде разпределен за финансиране на концепции в целия Южен централен район (ЮЦР). А в него, освен Хасково, влизат и областите Пловдив, Смолян, Кърджали и Пазарджик, отбеляза управителят на ОИЦ Евгени Консулов.

    Разработките, по които си партнират общини, фирми и организации от различни сфери, са в четири от шестте финансиращи програми на ЕС-“Околна среда“, „Човешки ресурси“, „Регионално развитие“ и „Образование“.

    Две от подадените концепции от Хасковска област, с преки бенифициенти община Хасково и Община Димитровград, ще бъдат одобрени на следващ етап. Разработките се в сферата на околната среда и подобряване на атмосферния въздух.

    Община Хасково участва в пет от шестте, преминали първи етап концепции в различно партньорство с общините Маджарово, Димитровград, Стамболово, Минерални бани и Тополовград.

    В концепциите са заложени част от най-очакваните инфраструктурни промени в Хасковска община. По единият от проектите, например е заложено изграждането на южната дъга на околовръстния път на областния град. По тази концепция водещ партньор е АПИ. Една от дейностите, заложени от Община Хасково, като партньор, е облагородяването на кв.“Болярово“ с изграждане на зона за спорт там с многофункционално игрище и реконструкция на част уличната мрежа.

    Друга от допуснатите концепции, включва сериозни инвестиции в оборудване и промени в инфраструктурата на МБАЛ-Хасково.

    Друга от концепциите залага съвсем нов подход за региона за развитие на туризма. За създаването и налагането на „конгресен туризъм“ в тази концепция е заложено изграждането на мултифункционална зала. Включена е и цялостната реконструкция и модернизация на пустеещия от години лагер в Петрово бърдо. Той ще бъде превърнат в зона за отдих на деца от региона, ще се използва и за развитие на училищната дейност.

    Всички преминали през първи етап концепции ще бъдат представени на общественото внимание в общините, участнички в разработките по график през март.

    След обществените обсъждания, концепциите преминават за коментари и оценки от Регионалния съвет за развитие на ЮЦР.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини