От х:

Днес в x:

Бизнесмени и властта обсъдиха идеи за развитие на Хасковска област

    Среща-дискусия на тема „Икономика и земеделие - фактори за развитието на южно-централния регион на България“ се проведе с хасковската общественост днес. Тя бе организирана от Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ).

    Във форума участваха хора от Хасково, Кърджали и Смолян – бизнесмени, предприемачи, представители на местната власт, с които бяха обсъдени перспективите за развитие на Южен централен район с цел да започне да се възражда, тъй като демографските и икономическите статистики показват, че той има спад особено през последните години.

    „Много важно е бизнесът и местната влас с подкрепата на държавата да работят активно за привличане на инвестиции, както вътрешни, така и външни. Преди всичко трябва да разчитаме на нашите дадености и считам, че в това отношение има още какво да се направи, за да се създаде перспектива за хората, които живеят в този регион и от там да се спрат силните миграционни процеси към други градове или извън страната, тъй като демографската статистика показва, че не раждаемостта и смъртността могат да се нарекат основните ни проблеми в отрицателното салдо, а по-скоро силните миграционни процеси, които са вследствие на лошите икономически условия, които има в дадени региони“, каза председателят на Управителния съвет на СИНПИ д-р Калоян Паргов.

    Той уточни, че правят форума в Хасково, който регион е бил развит земеделски и икономически, а в момента областта е на последно място в страната след Видин. „Това показва, че нещо се случва в този регион и има нужда от специално внимание“, каза д-р Паргов.

    „Нашата роля като институт е да обръщаме внимание на проблемите, да работим с институциите и да предлагаме решения“, каза д-р Паргов. Той уточни, че ролята им като НПО не е да докарат инвеститори, а да правят концепции, стратегии, планове и да подпомагат институциите за реализиране на инвестиции.

    В събитието участваха експерти на СИНПИ - д-р Даниела Везиева - бивш министър на икономиката, адвокат Мариела Павлова – експерт по туризъм и Живко Живков – изпълнителен директор на АЗПБ и бивш директор на Фонд „Земеделие“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ти
      Ти да видиш
      19 0
      10:52, 23 фев 2024
      И къде са тези бизнесмени. Само портийни лица. Тази везиева не я ли уличиха в плагиатство. Интересното е , че хора които не са дали една заплата на един работник, чиновници, давват акъл как да се прави бизнес.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини