От х:

Днес в x:

Вандали обират стотинките, оставени от миряните за свещи, в параклиса „Свети Дух“

    72- годишният Пенчо Пенев от години се грижи за параклиса Свети Дух, който се намира в крепостта Топлика край Минерални бани. Мъжът почиства храма и го зарежда със свещи. Казва, че през годините мястото се посещава както от християни, така и от мюсюлмани. Всичко върви монотонно и спокойно  до преди около година, когато започват вандалските прояви и грабежите на параклиса.

    „От една година започнаха периодично да разбиват касичката. Не съм видял кой е, не мога да обвиня някой. Взимат стотинките, които са за свещи“, разказа Пенчо Пенев.

    Ако не крадат, вандалите нанасят щети на параклиса. Преди време е разбита ключалката на вратата. Последният пример е от преди броени дни. Пенчо Пенев отваря храна за празниците в началото на месец март. Не минава дълго време и се извършена поредната вандалска проява.

    „На 3-ти и 4-ти март имаше много гости. Към 150-200 души са идвали тук. На 5-ти сутринта идвам и се разочаровах след цялата работа, която свършихме по празниците. Новият патрон е набит навътре, не може да се отвори вратата с ключ. Най-голямото нахалство е, че на вратата са забити четири големи пирона така, че да не може да се влезе. Да стои параклисът затворен!“, ядосва се мъжът.

    Пенчо Пенев определя посегателствата над храма като криминални деяния. Той е силно разочарован от постъпките, но не смята да се отказва заради лошите случки. Ще продължи да се грижи за храма, както и за пространството около него. Ще продължи и да разказва на туристите за историята на параклиса, местността и останалите забележителности в Минерални бани. Моли се само още дълго време да има сили да върши тези дейности.

    А към вандалите има само едно послание: голям грах да се краде, особено от свято място.

    Младен Желязков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини