От х:

Днес в x:

2000 души от областите Хасково и Кърджали са диагностицирани с рак за година

Около 2000 души от областите Хасково и Кърджали са новорегистрираните със злокачествено образования през 2023 г. Това съобщиха за Haskovo.net от Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) в Хасково.

Около 1100-1200 души са от Хасковско, а около 800 са от Кърджалийско. През 2022 г. в Хасковска област са били регистрирани 1049 души, а в Кърджалийска област – 666 души.

При мъжете най-честите злокачествени заболявания са ракът на белия дроб, следван от туморите на простата, дебелото черво, пикочния мехур и стомаха.

При жените на първо място е рак на гърдата, следван от рак на тялото на матката, дебело черво, рак на шийката на матката, бял дроб и яйчници.

През годините от СБАЛО отчитат повишение на новорегистрираните онкоболни. „Причина за това е по-честата профилактика и фактът, че методите за откриване на рак се подобряват значително“, каза управителят на болницата д-р Матей Матеев. Статистиката в световен и национален мащаб показва, че всяка година увеличението е приблизително с 1.5%.

Като тревожен факт е понижаването на  долната граница при новодиагностицираните. Сред тях са жени на възраст 31-32 години с рак на гърдата, които са в списъка на СБАЛО. В тази връзка е важна редовната профилактика с ехография, мамография, цитонамазка на шийката ма матката.

Злокачествените заболявания са сред най-сериозните проблеми на здравеопазването във всяка страна в света. Те са социално значими заболявания с непрекъснато нарастваща честота, висока смъртност и в голямата си част с трайна инвалидизация. Важен момент е ранната диагностика.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини