От х:

Днес в x:

Преустройват помещения в Лъчетерапията за 1 млн. лв. за новия линеен ускорител

    Обявена е обществена поръчка за преустройване на помещения за монтаж на линеен ускорител в Лъчетерапевтичното отделение – стационар в хасковския квартал „Болярово“. Възложител е Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) в областния град.

    Ще бъде извършено преустройство на съществуващи помещения, в които е разположена телегама-терапевтична уредба „Терабалт“. Целта е базата да се приведе в съответствие с изискванията на новата медицинска апаратура и националните стандарти. За изнасяне на старата уредба, ще се демонтират затварящите отвори на тавана греди. За внасяне на новата уредба ще се направи нов отвор на тавана в зоната на директното йонизиращо лъчение и ще се монтират нови конструктивни лъчезащитни греди. На покрива ще се монтира допълнителна лъчезащита, като такава ще има и на двете стени, в посока на прякото лъчение и на вратата към лабиринта на процедурното помещение.

    Поръчката включва изготвяне на инвестиционен проект, ремонт в сградата, авторски надзор, гаранционно поддържане. Срокът за изпълнение на дейностите е не по-кратък от 180 календарни дни и не по-дълъг от 210 календарни дни. Прогнозната стойност е 973 121,50 лева без ДДС. Фирмите могат да подават оферти до 12 март.

    През лятото на миналата година Общинският съвет в Хасково одобри СБАЛО да изтегли кредит от 7 млн. лв., припомни управителят д-р Матей Матеев. Той поясни, че част от средствата – 5.5 млн. лв. са за новия линеен ускорител, за който също имаше обявена обществена поръчка. Тя е спечелена от фирма „Евромед“ – София. Апаратът ще бъде изработен в Германия.

    Новият линеен ускорител „Elekta Infinity“ се очаква да бъде доставен в отделението по лъчетерапия в „Болярово“ и да започне да се използва по предназначение в края на годината или в началото на 2025 г., каза д-р Матеев. Специалистът поясни, че новият апарат ще е по-ефективен и не засяга съседни тъкани, съсредоточава се само върху тумора.

    Старият е с изтичащ живот и отслабващо действие. Той се използва от откриването на стационара през 2014 г. В началото една процедура е траела около 30-40 секунди, а сега стига 4-5 минути, каза медицинският физик Григор Хаджиангелов. Апаратът се използва от 150-200 пациенти от две области – Хасково и Кърджали.

    Старият апарат ще бъде дарен на институт в Ловеч, където ще бъде използван с научи цели. За целта трябва да бъдат уведомени институции, сред които Агенцията за ядрено регулиране, ДАНС и трябва да се осигури път, тъй като е радиоактивна техника, каза д-р Матеев. За транспорта и за консултантки услуги също са предвидени средства, които са заложени в кредита, уточни медикът.
     

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини