От х:

Днес в x:

Назначиха финансов одит на Онкото в Хасково

Независим финансов одит на годишния финансов отчет ще бъде направен на „Специализираната болница за активно лечение по онкология – Хаскво” за 2019 г. Това решиха общинските съветници в областния град.

Ревизията ще направи одиторът Петранка Бойчева. Експерт-счетоводителят ще трябва да засече финасовото състояние на лечебното заведение, паричните потоци и собствения капитал.

Задължителната проверка на счетоводната отчетност от регистриран одитор цели намаляване риска от нарушаване на нормативната счетоводна уредба. „По този начин може да се осигури запазване интереса на едноличния собственик на капитала – община Хасково”, гласи докладна записката на председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева.

Предложението обаче предизвика дебати в залата и неодобрение от съветници от БСП. Богдан Кирилов и Камен Тодоров бяха против разглеждане на докладна записката. Кирилов настояваше, че тя е незаконосъобразна, тъй като одиторът е трябвало да бъде избран преди края на 2019 г., а назначаването му след този срок се счита за нарушение на Търговския закон. Тодоров пък заяви, че трябва да бъде сезирана Агенцията по вписвания и тя служебно да назначи одитор, каквото било решението на Правната комисия. Предложението обаче беше отхвърлено.

Вносителят на докладната настояваше, че срокът не е изтекъл. С изтичане на календарната година не се отнема правото на съдружниците и акционерите на дружеството да изберат експерт-счетоводителя, заяви Таня Захариева, която се позова на съдебна практика. Тя апелира за подкрепа на докладната.

Съветникът от ГЕРБ Иван Минев също бе на мнение, че срокът за назначаване на одитор не е изтекъл. Той коментира, че ако докладната не бъде приета, по-скоро Общинският съвет ще стане причина да не се избере одитор.

Един от местните парламентаристи пък посочи, че в докладната освен пропуснатия срок за назначаване на одитор, има и други нарушения. „Независим одитор се избира по предложение на принципала, а вслучая самият управител си е предложил този независим одитор, което е недопустимо”. Въпреки това, той предложи да се приеме докладната, защото в противен случай съветниците рискуват да причинят още проблеми на лечебното заведение.  

Парламентаристите се обединиха около идеята, че приемането на докладната е за благото на болницата. В крайна сметка дебатите бяха прекратени и преложенето бе прието с 32 гласа „за“, 6 гласа „против“ и 1 „въздържал се“.

При справка на Haskovo.net през миналия месец се оказа, че през 2019 г. хасковската общинска СБАЛО е плащала 7 пъти по-скъпи лекарства, отколкото в държавни болници и цените са били малко по-ниски от тези в частни лечебни заведения.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ге
    Георги Димитров
    25 -2
    15:22, 1 мар 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ди
      Дида
      2 -1
      14:38, 2 мар 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ми
      Мираклия
      3 0
      17:09, 2 мар 2020
      Како минке пиши си адреса.
    • Бк
      БКП партиец
      2 0
      18:31, 2 мар 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    12
    123456
    26 0
    17:28, 1 мар 2020
    В това Онко имаше един лекар с акъла си,който знае,може и не е меркантилен и те го принудиха да напусне.Дали не развали бизнеса на дистрибуторите и доставчиците на ваксини за рак ,като публично обяви,че са безсмислени и неефикасни и опасни.Сигурно и лекарите,които са ги поставяли са вземали процент от доставчика и пари от пациентите.
    • Гр
      градски
      21 0
      19:30, 1 мар 2020
      Много ясно че вземат процент от вносителите.В аптеките правят справка кой лекар какво е предписал и си взема процента.Ако разровят и цялата болница ще излезнът много интересни за прокуратурата неща.Червения кръст една баба си го има за бащиния взема си колкото иска и продава на черно.
  • 3
    Ха
    Ха ха ха
    24 -4
    19:37, 1 мар 2020
    Видяхте ли преди малко по Нова как великият мениджър д-р Близнаков се чудеше как да оправдава далаверите си? До него приятелчето му по смъркане Петър Москов се беше изцъклил и с опиянен поглед се чудеше защо съратникът му в бялото има проблеми.Ами защото е крадец. И нека не забравяме думите
    му написани на докторката анестезиолог ДГД/да го ду..хаш/.Само,че сега ти ще го ду..хаш д-р Близнаков.Пътник си!
  • 4
    Ив
    Иванов
    20 -1
    20:27, 1 мар 2020
    Близнаков е гербаджия.Защо се чудите,че е крадец?
  • 5
    Ri
    Riva
    7 0
    07:39, 2 мар 2020
    Тази Стефанова няма висше образование,т.к беше метреса на бивше партийно величие от много висок мащаб,не и трябваше. Вече 35 години си кюта на тази сенчеста и много блага служба!
  • 6
    Ло
    Лозка
    3 0
    10:17, 2 мар 2020
    В Болярово дето облъчват персонала не взема един лев от парите от здравната каса къде отиват тези клинични пътеки някъдеее в потока ли
  • 7
    Po
    poli 2020
    3 0
    10:22, 2 мар 2020
    Как къде ами някъде........ ,те пчеличките работят ,а паричките няма как да стигнат до тях!!!!
Последни новини