От х:

Днес в x:

Модерната апаратура за Онкото в Хасково за 7 млн.лв. ще бъде изплатена за 5 години

Изображение 1 от 5

    За около пет години ще бъде изплатен заема за закупуване на нова съвременна апаратура за лъчетерапия, за която Специализираната болница за активно лечение по онкология Хасково има намерение да тегли заем от 7 млн.лева. Това стана ясно днес от финансовите разчети, представени от управителя на лечебното заведение д-р Матей Матеев по време на обществено обсъждане.

    Финансирането за оборудването ще е по линия на инвестиционно финансиране чрез Фонд „Флаг“ и Европейската инвестиционна банка. Общинския съвет на Хасково ще трябва да даде „зелена светлина“ за изтеглянето на заема, тъй като Община Хасково е принципал на болницата.

    Новият апарат, чието закупуване бе обсъдено, е линеен ускорител. Това е техника от нова генерация за комплексно лъчелечение.

    На общественото обсъждане днес участваха общински съветници, медици, представители на пациентски организации и граждани. На дебата бяха представени подробно технически и финансови параметри по инвестицията.

    Юлия Караджова Фонд „Флаг“ призова Община Хасково да подкрепи проекта на болницата, като солидарен длъжник. Тя посочи, че изплащането на кредита е с възможен срок до 20 години, като първите 24 месеца са гратисен период.

    Вече е разговаряно със НЗОК и ако инвестицията бъде одобрена, през 2024 година болницата ще работи по две нови клинични пътеки-едната на стойност за близо 3 хил.лв, а другата за 4500 лева. Пациентите, които сега са на терапия, са 3-4  на ден. С новата апаратура обаче, която освен, че ще намали времево терапията на един пациент, от болницата се надяват да върнат част от пациентите, които сега се лекуват в други градове, а и да привлекат нови от съседни области.

    На срещата присъства и началникът на „Лаборатория Клинична Дозиметрия“ към Отделение по лъчелечение при Комплексен онкологичен център- Бургас Николай Муткуров, където се използва новата технология от 2012 година. Той посочи, че безспорно най-големият плюс на линейния ускорител е щадящото въздействие за пациентите, тъй като модерните паратури могат точно и прецизно да облъчат туморния процес и са щадящи здравите тъкани. Освен това апаратурата, която се обсъжда за закупуване в Хасково, е с възможност за въздействие върху т.нар. „движещи се мишени“, което означава, че може да се използва и при лъчетерапия на бял дроб, например.

    Николай Муткуров сподели опит, че новите технологии привличат и млади специалисти, които търсят възможности да се развиват и да работят с тях.

    До обсъждане за инвестиция в нова техника за СБАЛО-Хасково се стигна, тъй като апаратурата, с която в момента болницата разполага е остаряла и е на 1/3 от изчерпване на капацитета си. Освен това „Терабалтът“ работи с радиоактивен източник кобалт 60.

    Минка Арабаджиева, която е председател на Организацията на онкоболните изрази подкрепата им към внедряването на новата технология в Хасково. Тя посочи, че това ще улесни хора, които са на лъчетерапия от Хасково и Кърджали, които заради по-добрата технологично апаратура в момента пътуват до Пловдив и Стара Загора за лечението си.

    „Или трябва да вървим напред и да правим съвременна медицина или трябва да затворим онкодиспансера, тъй като настоящата апаратура е с изтичащ скоро живот. Истината е, че трябват инвестиции в нова и модерна техника, а и няма как да се привлекат млади кадри без нова апаратура, защото младите специалисти търсят поприще за развитие. Най-важното е, че внедряването на новата апаратура ще доведе по- леки странични реакции при пациентите.“, бе категоричен в мнението си в подкрепа на инвестицията управителят на Многопрофилната болница за активно лечение д-р Георги Гелов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      По
      потърпевш
      3 -4
      16:54, 3 юли 2023
      недай боже да им попаднеш в ръчичките на мафията с белите престилки!
    • 2
      И
      И
      2 -1
      09:20, 4 юли 2023
      Хубаво но , Дечев мандата ти свършва , стига харчи пари занапред , кой ще ги изплаща едва ли ти , когато си безработен кмет ...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини