От х:

Днес в x:

Обсъждат закупуването на нова и по-щадяща пациентите апаратура за лъчетерапия

Изображение 1 от 4

    Закупуването на нова апаратура за СБАЛО-Хасково, която е в пъти по-щадяща пациентите на лъчетерапия, ще бъде подложено на обществено обсъждане и на гласуване от Общинския съвет на Хасково през следващия месец.

    Докладната с подробностите по параметрите е публикувана на сайта на Общинския съвет. Тя е внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев въз основа на докладна от управителя на Специализираната болница д-р Матей Матеев. Община Хасково е принципал на болницата и за предстоящата инвестиция и затова е необходимо решение на Общинския съвет.

    С разяснения по темата д-р Матеев и председателят на Общинския съвет на Хасково Таня Захариева дадоха пресконференция. На нея те обясниха подробностите. Предстоящият проект е с високо обществено значение и ще има сериозен социално-здравен ефект върху онкоболните пациенти, посочи Таня Захариева.

    Апаратурата, с която в момента СБАЛО-Хасково разполага за лъчетерапия е остаряла. Терабалтът работи с радиоактивен източник кобалт 60. Животът на внедрения през 2012 година апарат е останал на 1/3 от капацитета му. Това води до удължаване на времето за терапия на пациентите, разясни д-р Матеев. Поради тази причина много от хората, които са на подобна терапия от Хасково, пътуват до Стара Загора и Пловдив. В хасковската клиника на ден през лечепроцедури минават по 3-4 души.

    Новият апарат, чието закупуване ще бъде обсъдено, е линеен ускорител. Това е техника от нова генерация за комплексно лъчелечение. При него пациентите не се облъчват допълнително.  Времето на процедура също е в пъти по-кратко. Освен това, заради начина на работа, той може да бъде използван между 15 и 17 години.

    Вече са разгледани подобни апарати в други клиники в страната. Две са фирмите вносителки за България. От тях ще бъдат поискани оферти.

    Апаратурата е за около 7 млн.лева. За хасковската специализирана клиника тя ще бъде закупена посредством инвестиционно финансиране чрез Фонд „Флаг“ и Европейската инвестиционна банка през програмата Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие. Клиниката ще изплаща финансирането за 20 години, като първите 18 месеца са гратисни до внедряване на новата технология. В цената на апаратурата е включена и сумата за демонтаж на стария апарат и неговото загробване, което е също доста сложна процедура. Осъществяването й се координира с Изпълнителната агенция за ядрено регулиране и ДАНС, разясни д-р Матеев.

    Всички тези подробности ще бъдат разяснени и по време но общественото обсъждане, което ще се проведе в зала „Хасково“ и е насрочено за 3-и юли от 12 часа.

    Крайното решение ще бъде взето от общинските съветници на заседанието през юли.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини