От х:

Днес в x:

25 °C

Нова апаратура в МБАЛ-Хасково намалява детската смъртност

  МБАЛ-Хасково получи нова апаратура за новородени. Доставени са инкубатор за интензивни грижи за новородени и недоносени деца, инкубатор за специални грижи за новородени, транспортен инкубатор с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия за новородени деца, две инфузионни помпи, монитор за основни жизнени функции с пулсоксиметър и лампа за фототерапия.

  Високотехнологичното медицинско оборудване е закупено и доставено в хасковската болница по проект „Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“. Той се изпълнява от Министерство на здравеопазването и се осъществява чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Фнансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014) и Норвежкия финансов механизъм (2009-2014).

  Основната му цел е да допринесе за намаляване броя на децата с вродени заболявания и снижаване до минимум детската смъртност в страната. Дейностите по проекта са насочени към подобряване качеството на пренатална диагностика, за да се намалят съществуващите регионални различия в качеството чрез предоставяне на високотехнологично медицинско оборудване и обучение на медицински специалисти в областта на феталната морфология във всяка от 28-те области в България. Също така и подобряване качеството на неонаталните грижи чрез модернизация на отделенията за неонатални грижи в страната.

  В изпълнение на проекта четирима от специалистите по акушерство и гинекология от „МБАЛ-Хасково“ в момента преминават обучение в областта на феталната морфология. В обмена на добри практики вземат участие и двама експерти по ултразвук в акушерството от Норвегия.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   12
   123
   13 0
   18:21, 12 окт 2017
   Браво! Нека да се случват и добри неща в този град.
   • Не
    Незапознат
    0 -1
    23:09, 13 окт 2017
    Новата апаратура в МБАЛ-Хасково ще намалява детската смъртност на циганск@та популация.Тези добри неща които се случват със закъснение в нашият град едва ли ще спрат тези които имат средствата да родят другаде.
  • 2
   Га
   Гаро
   3 -3
   18:38, 12 окт 2017
   Това е ,,Кувьоз",не е люпилня за черни пиленца инкубатор....
  • 3
   Ма
   мастикаджия
   1 0
   13:01, 14 окт 2017
   **** пак е цензурирала.......................Ей ,че лоша жена!

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини