От х:

Днес в x:

Галерия „Форум“ в Хасково първа показва изложбата „Македония в карикатури“, посветена на 145-ата годишнина от рождението на Александър Божинов

    Изложбата с творчество на именития Александър Божинов „Македония в карикатури“, посветена на 145-ата годишнина от рождението на автора, ще бъде представена за първи път в страната тази вечер в хасковската галерия „Форум“.

    Публиката в южния град ще може да види 26 авторови сатирични рисунки с текст, отразяващи поредица от исторически събития и реакцията към тях в страната ни от началото на миналия век. Александър Божинов е карикатурист, военен фотограф и писател, който през 1930 г. публикува свои карикатури на тема Македония.

    Сбирката е подготвена от научен екип на УниБИТ, ръководен от проф. д.ф.н. Ваня Добрева, по проект на Фонд „Научни изследвания“ на МОН „Между комичното и трагичното - Александър Божинов“. Гостуването на изложбата в Хасково е организирано от Институт за културно наследство България – Италия.

    Александър Божинов е сочен за класик на българската политическа карикатура, работи в началото на 20 век. Той е изключително сензитивен човек, който се вълнува от всички проблеми на времето си-както от болките и страданията на българския народ по разделянето след войните на българските земи, включително и и Ньойския договор и действията на Великите държави, така и по отношение на поведението на българските политици към тези проблеми. А те не винаги съвпадат с тегобите на народа, разказа за автора на настоящото изложение управителят на Институт за културно наследство България – Италия Мариела Павлова.

    Божинов е създател на редица емблематични образи, като тези на Пижо и Пендо, които той рисува като хора от народа, например. Макар в художествените среди да е известен, като цяло авторът се оказва не толкова непопулярен за масовата публика, посочи проф. д-р Боряна Бужашка, която е част от авторския колектив на проекта.

    Отпечатките на оригиналните картини с текст в изложбата „Македония в карикатури“ са подредени в галерия „Форум“ като поредност, така че проследяват историческата последователност на събитията. Изложението, представено в Хасково е придружено с два сборника.

    Тази изложба е първата от мащабния проект, по който съвместно работят Институтът за културно наследство България и УниБИТ в лицето на катедрата „Културно историческо наследство“. Подготвят се изложения с картини на различна тематика и от различни периоди, като част от тях са на някои от най-великите имена в българското изобразително изкуство. „Имаме много богата културна история и следващите поколения трябва да бъдат много добре запознати с имената, с които се гордеем в световен мащаб. Това е главната цел на проекта.“, посочи Мариела Павлова. Тя отбеляза, че заради доброто си сътрудничество през последните години с Община Хасково и Градската художествена галерия, всяка една от предстоящите изложби ще бъде представена за първи път именно в южния град.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини