От х:

Днес в x:

Лаборатория в Германия ще изследва проби от гробницата край хасковското село Текето

  Мъж на зряла възраст е бил погребан в гробницата край хасковското село Текето, сочат първоначалните данни от проучванията. Антропологичните изследвания на откритите в гробницата кости, обаче все още не са завършени. Това съобщават в социалните мрежи от РИМ-Хасково.  
   
  Вече са започнали дейностите по интердисциплинарните изследвания на некропола. Този етап е стартирал след като са приключили проучванията и осъществяване на мерките за аварийна защита на гробницата. 
   В лаборатория в Германия са изпратени 6 проби от откритите кости в гробницата, както и от гробове от по-късния некропол върху могилата. Там ще се проведат радиовъглеродни анализи за установяване на времето, през което са живели хората.
   
  Вече е изготвена и 3D реконструкция на оригиналния вид на гробницата преди разрушенията, които е преминала през годините.  В резултат от анализите на пробите от стенната рисувана мазилка, направени  в лабораториите на Институтите по физикохимия и органична химия към БАН, са определени използваните пигменти за всички цветове от стенната декорация на интериора на гробницата. Бял, червена охра, гипедско синьо, зелен, розов, жълт и цинобър - това са 7-те цвята, които учениците са успели да идентифицират. От РИМ-Хасково посочват още, че са изследвани и фрагменти от пластичната ризница и вече е определен елементния състав на метала. 
   
  Надгробната могила бе открита миналата година край хасковското село Текето, а проучванята се ръководят от доц. д-р Георги Нехризов. Първоначално за разкриването й бе стартирана дарителска кампания, а в последствие средства бяха осигурени от Министерство на културата и Фондация „Америка за България“. 
  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини