От х:

Днес в x:

Тържествена литургия и кубран за Свети Мина в едноименния храм край Димитровград

    Тържествена литургия бе отслужена на днешния празник Свети Мина в едноименния параклис край строящия се манастир в местността „Дурхана“ край Димитровград. Службата бе водена от архиерейския наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев и отец Атанас.

    Да запалят свещ и да се помолят дойдоха миряни. Бяха раздадени курбани от овца и фасул, за приготвянето на които са били осигурени пари от храма.

    До параклиса има аязмо, което прочуто с лековитата си вода, а до него се строи манастирски комплекс, също носещ името на светеца. Той съществува още от турско време, но е бил разрушен. Възстановяването започнало преди 36 години. Това става след видение на възрастна жена - Василка Славова от село Добрич и тогава била открита лековитата вода. Малкият храм е вдигнат отново през 1993 г. Манастирът, който е най-големият в региона обаче не е довършен заради липсата на средства.

    Свети великомъченик Мина Воин се смята за покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

    На 11 ноември се почитат и светците Виктор и Викентий, затова имен ден празнуват всички с имена Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини