От х:

Днес в x:

Джипитата губят до 1/3 от пациентите си заради осигуровки

д-р Николай Николов

Част от общопрактикуващите лекари могат да загубят до 1/3 от пациентските си листи след промените в закона за здравното осигуряване. От началото на тази година пациентът губи здравни права при пропуснати повече от 3 вноски за последните 36 месеца. Досега изисквания период бе 3 неплатени вноски за 12 месеца. Опасността е напълно реална за част от лекарските практики в Димитровград, които имат много пациенти, регулярно пребиваващи в чужбина. Почти всяко второ семейство в бригадирския град имат хора на гурбет. За да получат отново здравни права в България те трябва накуп да платят стари вноски които понякога са за цели години, обясниха джипита. Подобно е положението и в другите общински центрове. „Губим по минимум 15-20 % от пациентите си. За някои по-малко, за някои повече“, смята хасковския общопрактикуващ лекар д-р Николай Николов. Според колегата му Марио Янакиев, цифрата ще е по-голяма особено за част от по-младите колеги.

Всеки който иска да провери здравния си статус по интернет, използвайки собствените си софтуерни продукти, трябва да подаде молба декларация до Регионалната здравна каса, съобщава сайта на РЗОК. Срокът за това обаче е бил до 27-ми януари. Допълнителна опция при пропускане на този срок, е молбата декларация да се подаде в отчетния период-от 1-ви до 3-ти февруари.

Навалицата в данъчното е пълна

Стотици хасковлии обаче предпочитат да проверяват здравния си статус на място в местната Приходна агенция, която събира здравните осигуровки на гражданите.За първите две седмици на годината, средно по 800 души на ден преминаваха през гишетата на данъчните, за да проверят дали имат нещо за плащане. заради това местния офис на НАП отвори 4 допълнителни гишета за обслужване на клиентите си. Освен че могат да загубят здравните си права, самоосигуряващите се граждани подлежат на глоба-от 500 до 1000 лв. Трайно безработните пък трябва да подават декларация, че не могат да плащат здравни вноски. Ако не я подадът, също подлежат на глоба-500 лв.

Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини