От х:

Днес в x:

Джипитата ще имат право да издават направления за PCR тестове

Общопрактикуващите лекари ще имат правото да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи при съмнение за COVID-19. Това ще стане след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор. Това беше съобщено през Единния информационен портал след решение на срещата, проведена днес между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на Българския лекарски съюз, на Националната здравноосигурителна каса, столичното РЗИ , на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

Направления за тестване с PCR от личните лекари обаче ще се дават при строги критерии, чието изготвяне предстои от съответните медицински институции.

До подписването на анекса в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в националния рамков договор.

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон.

„Засега все още нямаме яснота за лимита на направленията, които ще имаме право да издаваме. Очаква се и разпространението на алгоритъма и критериите, по които ще имаме право да издаваме направленията. Но предполагам в близките дни това ще бъде сведено до колегията. Предполагам, че ще се използва алгоритъма, коъто се прилагат в Ковид отделенията в момента. Но той ще трябва да се валидира и за личните лекари, за да не се правят свободни съчинения“, реагира на информацията педиатърът и общопрактикуващ лекар от Хасково д-р Николай Николов, който е и член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България и председател на структурата в Хасково.

Според него решението и джипитата да издават направления за тестване с PCR, ще даде възможност за по-ранно диагностициране и реакция за лечение на заразени с коронавирус.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Jp
    JP
    14 -3
    18:38, 7 окт 2020
    Големите панаири и рушвети предстоят.
  • 2
    Ъъ
    ъъъ
    16 -3
    19:18, 7 окт 2020
    Ами крайно време беше. Личните лекари повечето са със специалност вътрешни или детски болести, и са достатъчно квалифицирани за да преценят пациент за тестване, не бе необходимо да издават направления за консултация към инфекционист или ушолог, за да назначи той тест. Хем ги задължават да лекуват болните от ковид в домашни условия, хем им бяха вързали ръцете за изследвания.
  • 3
    Ам
    Ами
    7 -4
    21:21, 7 окт 2020
    Най после нещо малко по смислено сега ще има тройно повече доказано болни и карантинирани дано властите и рзеи следят дали се спазва забраната с контакти
  • 4
    Ра
    рашо
    5 -3
    22:01, 7 окт 2020
    Как не ви е срам бе Хасково два пъти ми се налага да дойда до града и то от зор тука няма никакви мерки болницата пълна с ц без никакви предпазни средтства маски на тумби на тръгване в магазина влезнах и пишман станах същата работа кви мерки бе областен град лошо не съм чул до сега да има глобени за разни без маски кажете бе има ли глобени без маски каде са ви мерките и защо тогава стресирате хората колко починали и колко заразени има ами недейте нека си мрем без да знаем от какво то така по добре
  • 5
    !!
    !!!
    2 -4
    22:38, 7 окт 2020
    Работата понамаля...та да нагушим някои!
  • 6
    Д-
    Д-р Куин
    2 -3
    09:09, 8 окт 2020
    До болните мозъци: Ковид не съществува! Това са най-обикновенни сезонни вируси. Всичко е далавера!
  • 7
    За
    Завистлив
    2 0
    11:54, 8 окт 2020
    Джипитата станаха милионери, а сега ще ги направите милиардери. Ако вземат и процент за всеки, който изпратят за PCR тест, не ми се мисли.
Последни новини