От х:

Днес в x:

Ваксинират масово в училище заради морбили

Част от гражданите доброволно започнаха да се имунизират срещу морбили

Училището в село „Жълти Бряг“ община Стамболово бе подложено на извънредна имунизация, след като негов възпитаник се оказа заразен с морбили, съобщават от Здравната инспекция. Първоначално са инжектирани 9 деца, които са били контактни със заболелия ученик. Останалите се наблюдават, има готовност за поставяне на ваксини и при тях.

10-месечно бебе бе прието с висока температура и обрив в хасковското инфекциозно отделение. Диагнозата му е морбили. За първите три дни на тази седмица са констатирани още 5 нови случая на заразяване. Най-възрастният от тях е на 21 години. Тревожното е, че заразените са от различни региони. Бебето е било от с. Устрем Тополовградско, дете от с. Смирненци, Харманлийско, малчуган от Любимец, младеж от Голям извор, община Стамболово и споменатия вече случай в Жълти Бряг. Общият брой на доказаните случаи на морбили в региона нарасна на 33, от началото на епидемичния взрив в областта. Припомняме, че той започна в Тополовградска община в края на миналата година. Морбилите бяха внесени в областта от сливенски дървосекачи от ромски произход.

В хасковска област има 45 хиляди неимунизирани срещу този вид шарка. Рискът от заразяване при тях при контакт с болни е 100 %.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини