От х:

Днес в x:

Интервю в Haskovo.net върна Стаматов и кмета в съда

Георги Иванов

Интервю с Иван Стаматов в Haskovo.net бе новото доказателство, с което кметът Георги Иванов обжалва решението на районния съд в Хасково, с което бе оневинен ексдепутатът. Делото бе образувано по искане на градоначалника, а поводът бе друго интервю на Стаматов – във вестник „Хасковска Марица“ през февруари 2009-а със заглавие „Иван Стаматов: Георги Иванов е тъмна сила“. Кметът се почувствал засегнат от думите на тогавашния депутат и заведе дело срещу него, придружено с граждански иск за 10 000 лв.

През октомври 2009 г. районният съд отхвърли иска. Аргументът беше, че никъде в текста на интервюто Стаматов не е употребил израза „тъмна сила“.

Междувременно обаче Haskovo.net публикува друго интервю със собственика на фирма „Монолит“ Иван Стаматов. Макар че темата на разговора бе съвсем друга – за неяснотите около Александровската гробница, в него става дума и за делото за „тъмната сила“, което кметът води срещу него. Стаматов отговаря, че може наистина да го е казал, но не помни. (Въпросното интервю с Иван Стаматов можете да прочетете тук. Към този момент то е прочетено от 3489 читатели, показва броячът на сайта).

Днес адвокатката на кмета Маргарита Раева връчи на съда разпечатката от Haskovo.net и поиска да се вземе от медията аудиозаписът на разговора, а вещо лице да го свали на хартиен носител. Магистратите приеха текста на интервюто като доказателство, но отхвърлиха искането за вещо лице, тъй като никой не оспори достоверността на написаното.

Адвокатът на Стаматов – Добри Рангелов опонира, че клиентът му не е признал авторството си. Казал е “може да е, а може и да не е“, натърти Рангелов. Той повтори аргумента си, че Стаматов никъде в текста в „Хасковска Марица“ не е нарекъл кмета „тъмна сила“.

Според Маргарита Раева обаче начинът на изписване с двуеточие „Иван Стаматов: Георги Иванов е тъмна сила“, означава, че не става дума за журналистически интерпретации, а за точен цитат. А в интервюто в Haskovo.net самият той не го отрича категорично, допълни юристката.

Състав на окръжния съд днес изслуша пледоариите на двамата адвокати и обяви, че решението по казуса ще бъде оповестено на 26 февруари.

Тодор Кръшков

Иван Стаматов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини