От х:

Днес в x:

До петък вървят проби за граждани на демо машина в ОИК

Изображение 1 от 5

    До петък вървят проби за граждани на демо машина в ОИК

    От днес до 17 в петък всеки избирател от Хасковска общна, който е решил да упражни правото си на вот чрез машинно гласуване, но е несигурен в действията си, може да се упражнява в това. Демо машината се намира в стая в зала „Дружба“, където Общинската избирателна комисия заседава.

    „Гражданите могат да ни потърсят и да поискат помощ, да оттренират своя вот и така да добият увереност“, информира председателят на ОИК-Хасково Добромир Якимов.

    Средно по около 20 души на ден, предимно възрастни хора, са идвали да пробват гласуване на демо машината при предишните -парламентарни избори в ОИК -Хасково.

    Според Изборния кодекс машинен вот ще можа да се упражни в секциите ,в които има над 300 избиратели. В тях ще може да се гласува и чрез хартиена бюлетина. В останалите вотът е само на хартия.

    По селата се гласува в три вида избори-за кмет на кметство, общински кмет и общински съветници. В града изборите са два -за кмет и съветници.

    Разликата при вот на предстоящите местни избори, в сравнение с предишните, е че сега предварително ще трябва да се обяви вида избор, който ще бъде упражнен, припомни Добромир Якимов. При машинния вот още на началната страница на менюто този избор трябва да бъде направен на екрана и при отчитане на желанието, няма как избирателят да се върне за поправка, ако иска да направи такава. Първо се гласува за общински съветници, след това за кмет на община и накрая за кмет на кметство. Важно е да се изчака разпечатването на бюлетините от машината. Задължително избирателят трябва да изчака звуковия сигнал от машината, преди да изтегли бюлетините си от устройството. Бързането при това действие често води до повреди, предупреди Добромир Якимов.

    Проба за машинен вот има възможност да се направи освен на симулативната машина в ОИК на място, и онлайн. Симулаторът е достъпен на интернет страницата на Централната избирателна комисия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини