От х:

Днес в x:

Банкова сметка за заплати без такси, ама друг път

От първи септември фирмите със сто и над сто души служители вече са длъжни да изплащат заплати само по банков път. Опитът за промяна с цел изсветляване на немалкия дял на т.нар. „сив сектор“ в родната икономика беше регламентиран с приетия от Народното събрание Закон за бюджета, с който се направиха изменения и допълнения в Закона за платежните услуги и платежните системи в частта, касаеща платежна сметка за основни операции.

Така законодателят от една страна задължи фирмите да изплащат дължимото за заплати по банков път, а от друга страна задължи и служителите да получават трудовите си възнаграждения също през банкова сметка. Промяната касае освен фирмените, и плащанията на пенсии, стипендии, суми по социалното подпомагане.

За да не бъдат ощетени през банковите такси най-уязвимите групи на обществото, депутатите прецизираха, като записаха в закона, че тези плащания ще стават през сметка за основни операции или т.нар. базова сметка, по която обслужването ще е безплатно. Това означава, че няма да се дължат никакви такси при теглене от банкомат на банката, собственик на картата по сметката, но пък разпоредбата няма да се прилага за теглене на суми чрез банкомат и ПОС терминал, различни от обслужващата банка.

Условието е в тези сметки да няма други преводи, обясни финансовият министър Асен Василев, непосредствено след като промените бяха гласувани на второ четене в Народно събрание в края на миналия месец. Финансовият министър увери, че е разговаряно с банковия сектор и е постигнато съгласие.

Промените са вече обнародвани и според записаното в закона влизат в сила от 1-ри септември. През септември работодателите, задължени по закон да изплатя заплатите според новите изисквания, ще трябва да направят и първите преводи в съответствие с тях.

Да, но за момента се оказва, че услуга за разкриване на подобна сметка в банките няма. Отговорът, който най-често чуват гражданите, решили да са изрядни и да си извадят т.нар.базова сметка е, че подобна услуга в момента не се предлага.

Разяснение по темата няма от БНБ, а на официалния сайт на Асоциацията на банките в България /АББ/ от единственото пояснение, което е от 1-в август, става ясно е, че браншовата организация продължава активния диалог с институциите.

Вероятно се водят преговори относно таксите да отпаднат само за хората, които получават минимална работна заплата, тъй като съобщението на АББ гласи още:“Банковата общност споделя необходимостта от облекчени условия при обслужването на работещите, получаващи минимална работна заплата, за да могат те също да се възползват в по-голяма степен от удобството и сигурността на банковите услуги, каквато е практиката във всички развити икономики“.

От Асоциацията засега мълчат по зададените от Haskovo.net въпроси, като: Има ли яснота от кога влиза в сила реално ползването на т.нар. „базова сметка“ и как ще ставя нейното откриване? Ако по тази сметка, по която се изплаща сумата от работната заплата, влезе и друг превод, то банката по цялата сметка ли ще започне да начислява такси, или сумата, по която наредителят е записал като основание „заплата“, ще остане без начисляване на такси?

В същото време шефове на банкови клонове в Хасково признаха ,че нямат никакви указания за действия и разяснения от централните си офиси.

Стана ясно и че платежни сметка за основни операции са възможни от преди поне шест години и са въведени в Закона за платежните услуги заради евроизискване. На практика обаче те съществуват само на хартия, тъй като много от банките изобщо не ги предлагат на клиентите си, понеже са с по-ниски от средния обявен за годината от БНБ размер на таксите по разплащателните сметки. Освен това има и друга пречка да са масово използвани-те не могат да бъдат разкрити, ако потребителят има вече две банкови сметки, независимо сдали са в същата банка или в други, през които да ползва изброените в закона базови услуги.

Банковите шефове са категорични, че най-вероятно реалната приложимост на записаните промени в закона няма да се случи от първи септември. Те още нямат никакви указания от централите си как ще се действа след две седмици. А като пропуск на законодателя посочват и това, че не е помислено за гратисен период, тъй като един месец от приемането на промените до тяхното действие е твърде кратък период за пренастройване на инфрастрктурата на банките. Мнението им е, че най-вероятно много от хората ще продължат да използват разплащателните си сметки за да получават заплатите си, заради липсата на яснота в момента как ще се процедира.

От Министерството на финансите обаче увериха, че развитие по темата ще има скоро. От там отговориха на запитване на Haskovo.net, че предстои в близките дни работна среща между експерти от министерството и банковия сектор. На нея банките ще трябва да посочат каква е готовността им да изпълнят новите законови разпоредби и какъв ще е механизма за разкриване на базови сметки, а също и как ще се процедира в малките населени местата, където банкомати няма.

Но до тогава идеята за  изсветляване на „сив сектор“, което да не е за сметка на служителите, ще продължи да стои в задния джоб на панталона на финансовия министър.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ha
    haTakaa
    18 -1
    18:14, 15 авг 2023
    Честито! От бедни още по-бедни. И на 2 часово осигуряване от страна на "фирмите"...
  • 2
    Ня
    нямам думи
    37 0
    18:41, 15 авг 2023
    Тия банки се скъсват да декларират все по големи и по големи печалби.Вие господа управляващи сега карате всички хора които получават заплати по банка да си държат парите там.Ако искаш да теглиш по голяма сума трябва предварително да заявиш! Така ме задължават да пазарувам от големите вериги и да плащам с карта.Какво ще стане с малките магазинчета където хората пазаруват в квартала? Там обикновено се плаща в брой.Значи те ако искат да продължата да работят и те трябва да сложат постерминали за да им плащат с карти, айде и тях ще ги направим клиенти на банките ... брех тия банки бе, под масата ли ви платиха за да измислите всичкото това?
  • 3
    Не
    Непукиста
    8 -19
    00:48, 16 авг 2023
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    До
    до непукиста
    9 -1
    13:06, 16 авг 2023
    А в Италия обложиха с 40% банките еднократно заради свръхпечалби и понапълниха бюджета.А тука кога? Лукойл и той никакви пари не внася, а взеха решение в народното събрание - гласуваха го през месец януари, и какво стана, колко пари внася Лукойл? Защо не внася? Там вече трябваше да има милиони. Хайде ако обичате да не се занимавате пак с фризьорските салони, а с големите данъкоплатци!Г-н Асен Василев, много лъжете!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини