От х:

Днес в x:

Парите по дарителската сметка за гробница край Текето, ще се използват за защитна сграда

Изображение 1 от 3

    Парите, които са събрани по дарителската сметка за проучване на гробницата край хасковското село Текето, ще бъдат използвани в последваща фаза на работата- изграждане на защитна сграда, след като археолозите достигнат до входа на некропола. Намерението обясни доц.д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди три месеца обяви, че според първоначалните проучвания, под една от могилите край Текето се очаква да има гробница със запазени стенописи. При разкриването й тя ще е третата подобна в България, след Казанлъшката и Александровската гробници.

    Пари за геофизично проучване, разкопки и консервация на обекта обаче засега няма осигурени. Затова беше обявена и дарителска кампания под шапката на Регионалния исторически музей в Хасково. Събраните в нея средства към 14 юли са 24 569 лева.

    Преди дни стана ясно, че проектът, с който се кандидатства за геофизично проучване на надгробна могила при Текето, няма да получи финансиране от Министерството на културата поради липса на средства. Поне не и в настоящата финансираща сесия. Все пак обаче той попадна в листата на Министерството с обекти, които ще бъдат финансирани, но в случай, че бъде осигурено допълнително такова в рамките на бюджета по програмата за 2023 година. Освен това, исканата сума за проучвателната работа от 23 540 лв, е орязана на 18 832 лева.

    Въпреки тази негативна новина, археологът Георги Нехризов, който ще води екипа по проучването, не е обезсърчен. Това е така, защото той има уверението от Министреството на културата, че проучвателна дейност край Текето ще бъде финансирана все пак, но през средствата, заделени като резерв от общия бюджет за проучвания. Всяка година от общата сума се заделят 3 % като резерв. Единственият кандидатстващ по тази линия е именно проектът за гробницата край Текето. Така че е напълно възможно това лято все пак да започне проучвателната теренна работа.

    „Кандидати сме за финансиране през този авариен фонд и много се надявам, че ще успеем да получим през него по-висок размер за дейности по геофизично проучване, консервация и реставрация на некропола“, коментира доц. Нехризов.

    Но стигайки до входа на гробницата от археолозите, следват много важни действия. Те са свързани с готовността за изграждане на защитна сграда над некропола.

    „Сумата, която до този момент е събрана от десетките дарители по сметката, управлявана от РИМ-Хасково, ще ни послужи като резервоар за осъществяването на тази много важна за запазването на гробницата в добро състояние дейност. Чрез нея ще се подсигури по-спокойно намиране на средствата за продължаване на работата по консервация и впоследствие и реставрация на некропола. Този момента е изключително важен, защото не ми си иска и край Текето да се получи разруха на каквато сме свидетели сега в гробницата край Александрово, заради неправилно преценени стъпки и укрепване.“, категоричен е доц. Нехризов. Екипът му вече има разработени два алтернативни плана как да бъдат разложени съоръженията на защитната сграда и за подходящите материали за изграждането й. Събраните до момента в дарителската сметка средства са всъщност на половина от разчетите в идейния проект, които показват, че за качествено изпълнение на тази дейност ще са необходими около 45 хил. лв, доц. Нехризов обаче вярва, че ще успеят с помощта на дарителите.

    Могилата, която предстои да бъде проучена, е с височина 7 м. и диаметър-около 40 метра. Мястото е сравнително труднодостъпно и този факт е улеснил иманярите, от които са открити следи при първоначалните огледи от археолозите миналата есен. Затова е и важно учените да получат възможност за работа на терен, преди иманярите да са ги изпреварили съвсем. А това е свързано, както с укрепващите съоръжения, така и с охраната на некропола при разкриване на входа му. В тази посока има обещание от община Хасково за помощ с логистични дейности. Местната управа ще помогне и при разчистването на терена преди старта на геофизичното проучване.

    Мястото, на което се намира могилата с гробницата, е в близост до текето с тюрбе на Осман баба и районът е с изключителен потенциал за развитие като туристическа дестинация.

    „Иска ми се този път да не тичаме след влака, както се случва с Александровската гробница. Очакваме интересен обект край Текето и е много важно да се случи навреме не само неговото проучване, а и съхранение.“, категоричен е д-р Нехризов.

    Новината за Александровската гробница е, че този четвъртък на терен пристига комисия от експерти, създадена със заповед на министъра на културата. Тя ще включва климатолог, кансерватор и археолог в лицето на до.д-р Георги Нехризов. Екипът, който ще направи оглед на място в оригинала на некропола за взимането на спешни действия за консервацията му, ще бъде воден лично от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров.

    До спешния оглед за състоянието на гробницата с уникални стенописи край хасковското село Александрово се стигна, след като преди седмица в телевизионен репортаж на БНТ, беше показана разрухата в некропола и влагата, която разяжда стенописите в нея.

    Красимира Славова

    Дарителска кампания за набиране на средства за спасително проучване на новооткрита тракийска гробница със стенописи близо до с.Текето, община Хасково
     

    BIG: RZBBBGSF

    BG64RZBB91553120056106
    Титуляр: РИМ-Хасково

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини