От х:

Днес в x:

Георги Иванов е осъден да плати 89 000 лв. за разрушаването на затвора вместо 160 000 лв.

    160 000 лева е можел да плати бившият кмет Георги Иванов на община Хасково за разрушаването на затвора. Вместо това той е осъден преди дни на 89 000 лева, колкото е новата експертна оценка на сградата плюс лихва от 27 120 лева.

    По наказателно дело екскметът беше осъден през ноември 2017 г. за премахването на хасковския затвор край улица „Дунав“ след издадена от него заповед от май 2015 г. Тогава той получи условна присъда от 2 години с изпитателен срок от 3 години и 6 месеца, както и лишаване да заема обществена длъжност за 3 години. Решението беше потвърдено от Върховния касационен съд през юни 2019 г. Към настоящия момент Иванов е реабилитиран.

    В първото дело експерти са оценили сградата на затвора за 89 000 лева. В тази връзка, през 2020 година от община Хасково заведоха ново гражданско дело и предявиха иск именно в такъв размер. В съдебния процес обаче е била изготвена нова експертиза, според която стойността на сградата е оценена на 160 036 лева. В тази ситуация кметството е имало възможност да завиши иска си по време на делото, но това не е направено и съдията в процеса Жулиета Серафимова е уважила предявената претенция. Това потвърди пред репортери председателят на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова в присъствието на заместничката си Милена Петева и Елена Касабова от отдел „Връзки с обществеността“. Тянкова поясни, че завишаването на гражданския иск не може да е по преценка на съдията-докладчик Жулиета Серафимова. Това е можело да стане по инициатива на Общината.

    Стана ясно още, че решението по настоящото дело е просрочено с около 2 месеца, като последното заседание е било на 10 април 2023 г. Съдия Тянкова е категорична, че няма политически нюанс при постановяване на съдебния акт, защото той не ограничава права за участие в избори. Освен това решението подлежи на обжалване. Преди дни в общественото пространство изтече информация, че бившият градоначалник може да се кандидатира за кмет в предстоящите избори през октомври тази година.

    По повод на предявения граждански иск, от Община Хасково изпратиха становище, от което става ясно, че няма пропуск от страна на администрацията. Ето цялата позиция:

    „Община Хасково е предявила иск за 89 хиляди лева на база влязла в сила осъдителна присъда срещу Георги Иванов. В диспозитива на същата присъда е посочен размер от 89 хиляди лева, представляващ причинени имуществени вреди от неправомерно разрушаване на общинско имущество.

    Установеният в наказателното производство размер на причинените от престъпното деяние вреди, когато е елемент от фактическия състав на престъплението, обвързва и гражданския съд със задължителна сила. При резултатните престъпления, каквото е това по чл.278б, ал.3 от НК, размерът на вредата винаги е част от състава на престъплението, като това се установява и от чл.102, т.2 от НПК, който постановява, че предмет на доказване в наказателното производство са и размерът на вредите.

    След като имуществените вреди са били предмет на доказване и установяване в наказателното производство, тъй като те са елемент от състава на престъплението, и са част от диспозитива на присъдата, с която е осъден дееца, то на основание чл.300 от ГПК гражданският съд е длъжен да зачете задължителната сила на присъдата по отношение размера на нанесените имуществени вреди. Това е така, защото в случая, ако пред наказателния съд беше предявен и приет за съвместно разглеждане граждански иск, той щеше да го уважи. Това трябва да направи и гражданският съд, защото неговата функция е екцесорна, тя е следствие на приключилия наказателен процес.“

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Скоро ще прочетете , че нищо няма за плащане! Ха ха ха ха ха
    • 2
      Ге
      Георги Иванов
      18 -10
      19:54, 10 юли 2023
      Реших пак ще се кандатирам за кмет че тия от Подменената Премяна и Умното хич не ме кефят
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини