От х:

Днес в x:

Пак натискат търговците на цигари да се регистрират по ДДС

Само регистрираните по ДДС търговци могат да продават цигари според промените в Закона за акцизите и данъчните складове, напомниха от хасковската данъчна дирекция. Освен ДДС-регистрация те следва да притежават и разрешително /лиценз/ за продажба на тютюневи изделия.

Миналата година също бе въведена задължителна регистрация по ДДС за продажбата на цигари, но след протестите на дребни търговци изискването отпадна.

От 1 януари разрешителните /лицензите/ ще се издават от Митниците и то само след като лицето вече се е регистрирало по ДДС. Досега документът се получаваше от съответната община.

Регистрацията по Закона за ДДС се извършва в териториалните дирекции на НАП според адреса на управление на фирмата. Регистрацията е доброволна и задължителна. Заявление за доброволна регистрация може да се подаде в НАП по всяко време като при нея не се изисква определен облагаем оборот. Задължителната се отнася за лицата, които за предходните 12 месеца имат облагаем оборот над 50 000 лева и заявление за нея се подава до 14-то число на месеца, следващ месеца когато е достигнат прага от 50 000 лева.

Заради очаквания голям брой на търговци, които ще пожелаят разрешителни за продажба на цигари, Митниците определят гратисен период до 30 април 2010 година, в рамките на който да издадат новите лицензи на всички желаещи. В този срок лицата, които към момента имат от общините разрешителни за търговия с тютюневи изделия и регистрация по ДДС в НАП, могат да упражняват дейността си без да бъдат санкционирани. В противен случай се налагат глоби по Закона за акцизите и данъчните складове, които започват от 15 000 лева и могат да стигнат до 150 000 лева.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини