От х:

Днес в x:

Пътното: Спираме автобусите при поледица!

При нужда ще се мобилизират и верижни машини на армията

Първата мярка, която ще предприемем при заледяване на пътищата, е затварянето на автогарите. Това съобщиха от областно пътно управление по повод снеговалежа през почивните дни и очакванията за поледици до края на седмицата. По прогнозата на синоптиците в региона се очакват сняг и дъжд в следващите два дни, които при минусовите температури са предпоставка за образуване на поледици. Според шефа на Пътното Радостин Ламбрев затварянето на автогарите е мярка, доказала ефективността си през миналата година. Тогава междуградските автобуси от Хасково бяха задържани за два часа, докато техниката на почистващите фирми опесъчи републиканската пътна мрежа. Според специалистите е невъзможно ефективното опесъчаване на пътя, докато по него има движение. Пакетът от мерки при заледени пътища включва и спиране на тировете на границата, както и на тежкотоварни машини и автобуси откъм Пловдив и Стара Загора. До няколко часа след затварянето пътищата ще са подготвени за движение, зарече се Ламбрев.

Шефа на областното пътно управление Радостин Ламбрев

Осигурени са необходимите количества пясък и сол за зимния сезон, съответно 7 800 тона и 1850 килограма. Луга вече не се използва. Първият сняг очерта критичните пътни участъци в областта. Ивайловградското село Попско и особено местността „Света Марина“ поеха най-големите валежи от над 20 см сняг. Толкова е била дебелината на снежната покривка и в тополовградските села Планиново и Българска поляна. Силно проблемен участък е пътят Свиленград-Щит-Маточина, успоредният Левка-Студена-Радовец, както и пътят за село Устрем. Там големи валежи няма, но има силно снегонавяване. Същият е проблема и с шосето Хасково-Минерални бани. Още отсега там има дежурна техника. Повишено е вниманието и по пътя Хасково-Харманли в участъка до разклона за Брягово, а особено големи проблеми се очакват в района на Голямата звезда. Още отсега между селата Свирково, Овчарово и Богомил има закъсали тирове и то при снежна покривка до 10 см. Местността „Бакаджика“ е единственият проблем в Стамболовска община. Местното Пътно успя да завърши преди зимата, продължилият дълго време ремонт на отсечката Книжовник- Стамболово. Вече е положен асфалт и проходимостта е гарантирана.

При обилен сняг машините ще чистят първо междуградската мрежа, после улиците

Все още не са изплатени задълженията на Изпълнителна агенция "Пътища" към фирмите, чистили снега през миналия сезон, но стъпки в тази насока вече са предприети, коментира Ламбрев. Изненадващото е, че въпреки това фирмите, отговорни за почистването на републиканската пътна мрежа, са сключили достатъчно договори с подизпълнители. Обикновено това са земеделски кооперации или хора от селата, разполагащи със собствена техника, които се грижат за достъпа до населеното си място. Мобилизирани са 248 броя техника, като на 100 % тя е на фирмите, сключили договор за снегопочистване.

При поледица и веригите не помагат

„Пътното няма собствен автопарк и не чисти снега. Ние сключваме договори с изпълнители“, каза Ламбрев. Фирмите, които ще отговарят за чистото, са както следва: ГД“ Консорциум-Крепост“ за общините Хасково, Димитровград, Минерални Бани и Стамболово, „Харманли ЕООД“ за Харманли, Симеоновград, Маджарово и Тополовград и „Консорциум Свила“ за Свиленград, Ивайловград и Любимец. Въпреки препоръката на Изпълнителна агенция "Пътища" да няма фирми, които да са ангажирани едновременно с почистване на градове и на междуградски пътища, и тази година има дружества, които ще правят и двете. Пътното обаче е сключило споразумителни протоколи с кметовете на общини. Според тях при тежка зима и обилен снеговалеж приоритетно ще се чистят междуградските и междуселските пътища. Едва тогава механизираните единици ще се предоставят на общините за почистване на населените места.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини