От х:

Днес в x:

Изчезващ вид растение е открито в коритото на чешма край с.Мрамор

    Водното растение Гренландия, което се води като критично застрашен вид в Червената книга на България, е открито в коритото на чешма край тополовградското село Мрамор

    Находката е регистрирана при експедицията за отчитане на биоразнообразието в чешми и малки водоеми в Сакар с участието на д-р Емилия Вачева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие съобщиха от общинската администрация на Тополовград.

    Гренландията е многогодишно водно растение, което се опрашва от вятъра. Като представител на семейство Раждавецови, тя има много важна роля за водните екосистеми.  В миналото този вид е бил изключително широко разпространен. В последните години обаче се счита за изчезнал от повечето места, в които се е срещал в миналото, а единствените му известни находища у нас са в Сакар.

    По време на експедицията са открити и други ценни и интересни представители на флората и фауната. Във временен водоем близо до вр. Вишеград са намерени няколко гребенисти тритони на Буреш, а в чешма край с. Черепово – от вида малък тритон. Наблюдавани са и източна дървесница, жълтокоремна бумка и голяма водна жаба.

    Това многообразие от видове обаче е под заплаха, защото част от чешмите и язовирите в община Тополовград са почти или напълно пресъхнали.

    Темата за опазването и възстановяването им ще бъде фокус на проектът „Микро влажни зони – извор на живот за дивата природа и хората”, тя е поставена вече и пред местните власти.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини