От х:

Днес в x:

Общината ще кандидатства за финансиране за изграждането на нов старчески дом

Общинските съветници дадоха съгласие Община Хасково да кандидатства за отпускане на средства за изграждане и оборудване на нов старчески дом за 120 души пред Министерството на труда и социалната политика с като финансирането е по Механизма за възстановяване и устойчивост. Решението, взето на сесията днес не мина обаче безусловно, тъй като още преди заседанието съветниците от БСП изразиха съмнения за безкористността на проекта. Камен Тодоров отново посочи, че обявеният по-рано прогнозен разход по проекта от около 15 млн. лв. е доста завишен, а освен това критикува местната администрация за липсата на КСС в докладните на градоначалника, свързани с проекта, които той внесе за подкрепа от съветниците. Критики се чуха и във връзка с това, че има разминаване в докладните и не става ясно дали настоящата сграда на Дома за възрастни е обследвана, за да се докаже, че тя действително не може да бъде реконструирана и да докаже необходимостта от изграждането на нова сграда, или тепърва това ще се случи.

Кметът Станислав Дечев обясни, че обследване вече е направено от фирма, която е избрана чрез процедура за обществена поръчка.

Количествено-стойностната сметка все още не е готова, тъй като се проверяват и се актуализират към днешна дата сумите, необходими за цялостния проект. Станислав Дечев обяви, че възможността за кандидатстване, която беше до 17 часа днес, е удължена до 19-ти април, така че експертите от администрацията му имат достатъчно време да прецизират детайлите. Като заключение той посочи, че обявената сума от около 15 млн. лева е прогнозна и е възможно максималната. Но като пример даде внесеният от община Пловдив проект за изграждането на старчески дом, който е на стойност от около 20 млн.лева.

В крайна сметка на общинските съветници беше напомнено и че на заседанието днес дават съгласие за проектно решение.

Така дебатите бяха прекратени и трите докладни, свързани с кандидатстването за финансиране за нов старчески дом в Хасково минаха с няколко гласа „въздържал се“ и без да има нито един глас „против“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини