От х:

Днес в x:

Коледно настроени в Дома за възрастни на "Кенана" донесоха децата от градина „Вихрогонче“

    Празнично настроение и много топлота внесоха в Дома за възрастни хора на „Кенана“ децата от Градина „Вихрогонче“. Четири групи от селата Конуш, Козлец, Стамболийски и Узунджово пяха и танцуваха пред хората от дома.

    С хубави пожелания и почерпка им отвърнаха домакините.

    А накрая празникът завърши по традиция с хоро. Възрастните получиха и коледни подаръци, осигурени от родителите на малчуганите от групата в с.Козлец.

    Тези тържества са мост между младите и възрастните хора. Надявам се по-често да има такъв тип събирания. Радваме се много, че младите хора на забравят беловласите. Скоро ученици от Езиковата гимназия в Хасково сбяха в дома, за да поиграят шах, дама, да поговорят с възрастните хора, разказа директорката Кина Койнарска.

    Макар и в навечерието на празниците ръководството на дома продължава да работи усилено за подобряване на битовите условия за неговите обитатели. В момента текат ремонти на санитарните възли по стаите. На много места са извършени подобрения. Домуващите са разпределени по двама в стая. Всеки ден идват нови желаещи за настаняване. Включително и днес бяха приети трима души. С тях броят на домуващите вече е 123-ма, обясни директорката на социалното заведение Кина Койнарска. През годината ръководството е получило парични дарения като подкрепа от различни организации и частни лица за около 20 хил.лева. Ежедневието на възрастните хора е организирано в различни клубове по интереси.

    Много радост напоследък носи на хората, които обичат кулинарията и най-новата придобивка- кухненският кът. Той е оборудван с необходимото, където бабите месят, точата, споделят традиционни гозби от своите родни места. Наскоро са си направили и зимна туршия.

    Общите занимания, храната, която споделят и всичко, което се върши в дома от неговите обитатели и от персонала-и социалните работници, и медицинските сестри, и трудотерапевтите, спомага за това нашите домуващи да се чувстват като вкъщи. Ние всъщност сме всеки ден заедно с тях и се чувстваме като едно наистина голямо семейство. Ежедневието на възрастните хора минава тук в дома и е много важно те да се чувстват приятно, да виждат, че се поддържа хигиена на високо ниво, да бъдат обгрижвани и да има повече настроение у тях. Това се опитваме да правим като екип,така както бихме го направили за собствените си родители, сподели още директорката.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ки
      Кибритлиев
      2 -4
      14:02, 15 дек 2022
      Преди няколко години какви подаръци им бяха занесли на дома в Кенана, че обитателите на този дом пушеха под юргана и накрая запалиха сградата и с нея изгоряха и си сложиха незабавен край на житието. На тия от дома им трябват подаръци прясно заредени пожарогасители и противо димна инсталация.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини