От х:

Днес в x:

Строят нов дом за възрастните хора в Хасково

Изображение 1 от 4

    Нов старчески дом ще има в Хасково. Това обяви на пресконференция днес кметът Станислав Дечев. Община Хасково има възможност да кандидатства за новия проект и е допустим бенифициент по процедурата за извършване на строителни дейности, доставка на оборудване и обзавеждане за реформиране на домове за стари хора към Министерството на труда и социалната политика по Механизма за възстановяване и устойчивост. В цялата страна има възможност за осъществяване на 82 подобни проекта, информира градоначалникът.

    Съвместен екип от Община Хасково и Дома за възрастни хора е направил обследване на сега съществуващата сграда в парк“ Кенана“ и е констатирал, че той не отговаря на съвременните изисквания, дори и с подобренията, които се правят там. Затова е взето и решение за изготвянето на проект, с който Община Хасково ще кандидатства до 17 март пред Министерството на труда и социалната политика за нов дом за възрастни. Идейните и техническите проекти са вече готови, информира кметътъ Станислав Дечев.

    Новият дом ще се намира в същата зона в парк „Кенана“, където е сградата на настоящия. След получаване на финансирането ще бъде изградена изцяло нова сграда. До момента на завършването на новата сградата на настоящия дом ще бъде запазена, за да се осигури спокойствието на персонала и домуващите възрастни хора, разясни градоначалникът. След това старата сграда ще бъде съборена и на нейно място ще бъде оформена паркова зона и място за трудотерапия на открито.

    В новия дом всичко ще е по-лесно достъпно за нуждите на живот и ежедневно обслужване на възрастните потребители. Това е позитивна новина за нашия град, защото грижата за възрастните е сред приоритетите на местната власт, посочи кметът.

    Прогнозната стойност за изграждането на новия старчески дом е за около 15 млн.лв., а сумата включва освен построяването на нова сграда и цялостното й оборудване. Капацитетът на новия дом ще бъде за 120 потребители.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Би
      Бива
      43 -9
      12:37, 8 мар 2023
      Ще намаже дебело филията Тенчо Лилянов пак. И ще си асфалтира парцела в гората на Кенана.
    • 2
      Ай
      Айде да смятаме
      41 -9
      13:08, 8 мар 2023
      200 потребители. На всеки по 20 м2 площ-4000 м2 +500 м2 общи части - 4500 м2
      4500м2*1000 евро на квадрат до ключ/ което за подобен тип стрителство е направо супер лукс/-4500000 евр*2 лв- 9 милиона лева пряко сили. Какви 15 милиона и то за 120 човека
      • Ин
        Инка
        34 -2
        14:13, 8 мар 2023
        Адмирации за тази придобивка - Дом за стари хора, с която ще се сдобие град Хасково ! Имаме си и красиво курортно селище - Хасковски минерални бани, и няма да е зле, ако и там Общината помисли за подобен Дом за възрастни,тъй като възрастните останали без грижи поради някакви причини, се множат, и би било добре да има и такива институции. А там природата е подходяща за изграждането и създаването на такива Домове.
      • Xc
        xcg
        33 -12
        14:35, 8 мар 2023
        забравяш 50 % горница, за Герб или пряко за Бойче.
    • 3
      Не
      Непукиста
      8 -2
      22:58, 8 мар 2023
      Болницата седи недовършена, вместо там да се инвестират, ще има по-голяма полза.
      В Мин.Бани има почивни станции не довършени да ги построят тях за старчески домове.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини