От х:

Днес в x:

Сигнализираха за отровени кучета и котка в Книжовник

    За отровени кучета и котка сигнализираха жители на хасковското село Книжовник. Мъртвите животни са открити тази сутрин в центъра на селото.

    Намерени са общо 5 отровени животни. Едното куче издъхнало на площадка в местно заведение, друго в тревна площ пред детската градина, третото е намерено зад магазин, а четвъртото – пред читалището до кметството.

    На потресаващата гледка се натъкнала кметицата на Книжовник Невена Рачева, идвайки сутринта на работа. Тя уведомила общинската администрация в Хасково с цел да бъдат прибрани труповете на животните.

    „Най-вероятно снощи някой си е позволил да хвърли отрова из центъра на селото, където пребивават повечето бездомни животни“, каза Невена Рачева. Тя добави, че ще направи обход на селото, за да се установи дали има и други умрели животни.

    Поясни, че в селото има около 20 бездомни кучета и многократно идвали служители от общинска служба КОРЗ и от Кастрационния център, които уловили някои от тях за обезпаразитяване и чипиране. Според Рачева обаче проблемът е, че стопани непрекъснато изхвърлят на улицата домашните си любимци, включително ги извозвали с автомобили, оставяйки ги в центъра на селото. Добави, че някои от животните са агресивни и имало хора, които се страхували да ходят пеш.

    „Работещи в училището и детската градина се страхуват да ходят на работа. Има деца, които отказват да излязат на двора за часа по физическо възпитание, тъй като се страхуват от кучетата“, каза Рачева.

    Тя и други хора от от Книжовник заявиха, че в селото имало  случаи на нападения от куче и ухапване. Преди около месец пострадалият Станимир се придвижвал с колело, когато куче го заръфало за крака, разказа неговият брат Любомир Ламбрев.

    Местните хора са категорични, че бездомните кучета трябва да бъдат прибрани в приют, за да се осигури спокоен живот за хората в селото.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Бо
      Боги
      16 -12
      14:33, 8 мар 2023
      Наистина, някои кучета са агресивни, но навярно има някакъв повод, за да показват агресията си. Този, който ги е отровил безрасъдно навяро, е бил или садист, или травмиран. След като са били опасни за селото, би трябвало навреме да сигнализира на съответните институции, а не да прекратява животът им по този начин. Нали наблюдаваме, че и при някои природни бедствия - земетресения например, най-напред реагират кучетата и котките чрез тяхните сензорни възприятия. А този, който ги е отровил, не е изключено някой ден да посегне и на хора, ако има лабилна психика. Нека да се мисли, най-напред, преди да се предприемат такива действия. И да имаме срам от Бога. Той отвръща.
    • 2
      Ди
      Диана Димова
      16 -10
      14:47, 8 мар 2023
      Кметицата на селото като длъжностно лице на заплата, е добре, поне да поназнайва малко законодателството. При престъпление по НК, а това е такова, чл.325Б, се сигнализира полиция 112. Труповете се взимат след оглед и протокол на местопрестъплението. А бездомните в селото не са паднали от небето. Няма приют, който да побере постоянния приток към улицата от домашните. Да мине по дворовете и регистрира кучетата на селяните, както е пък по друг закон на РБългария.
      • Не
        Невена Рачева
        10 -5
        19:13, 8 мар 2023
        Всичко , което е по закон е направено. Животните са иззети след оглед с протокол и са изпратени ,където трябва. Хубава вечер ви желая!
    • 3
      До
      До хубавата вечер
      6 -10
      19:26, 8 мар 2023
      Наистина ли отровата ще реши проблема с бездо... Виж коментара
    • 4
      До
      До Веска Иванова
      3 0
      19:29, 8 мар 2023
      Голяма красавица си! Браво!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини