От х:

Днес в x:

Проверяват туроператорите за практики в "сивия сектор"

Проверка за наличието на нелегални практики в туристическите услуги вървят при съвместна акция на Министерството на туризма, съвместно със служители на Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и ИА „Автомобилна администрация“.

В първата седмица на март проверки са били на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Министерството на туризма.

При инспекцията са проверени 17 автобуса с туристи за Турция. Дружествата, отговарящи за превозване на хората, са засечени през Националния туристически регистър за регламентирано извършване на туроператорска дейност. При това е станало ясно, че 12 автобуса пътуват с организирана туристическа група, с регистрирани туроператори, на които е извършена проверка и в регистъра за наличието на валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора“. Направена е проверка и при извършването на дейността туроператорите имат ли сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. Извършена е проверка в регистъра на 5-ма екскурзоводи, придружаващи туристите. Оказало се, че единият от тях работи нелегално, тъй като името му не присъства в Националния туристически регистър. Установено е и нарушение на правоспособен екскурзовод, който не носи на видно място идентификационната си карта и не удостоверява идентификацията си.

При проверките са съставени общо 16 протокола на различни нарушения.

От правоимащите контролни органи напомнят на туристите, че съгласно регламентираните изисквания на Закона за туризма, туроператорът е длъжен да предостави на пътуващия, преди започване на изпълнението на туристическия пакет, необходимите документи за ползване на туристическите услуги, включени в пакета. В това число са и съответните ваучери. Туристическият ваучер се издава на туриста, когато се предоставя основна или допълнителна туристическа услуга или след сключване на договора за туристически пакет. Именно непредоставянето на ваучери от страна на туроператори към туристите е едно от установените нарушения при проверките на ГКПП „Капитан Андреево“.

Друга от описаните нередности е, че транспортни фирми, посочват, че превозват пътници с цел „туристическо пътуване“, но лицата, превозващи туристите не са вписани в Регигсътра. По думите на превозвачите пътниците пътуват по редовни линии. При обратния курс  в България тези фирми ще бъдат подложени на последваща проверка от страна на Икономическа полиция.

За един туроператор е установено, че е с прекратена регистрация и ще му бъде съставен акт. Трима туроператори ще бъдат поканени от КЗП да предоставят удостоверенията си за регистрация, които не са представили по време на извършване на проверката.

Проверките са резултат от постъпила в Министерството на туризма информация, свързана с опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор. Съвместната дейност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранично-пропускателни пунктове на страната, съгласно правомощията на държавните органи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини