От х:

Днес в x:

Отчет с рекорди за трафик, товари и разкрити нарушения на ГКПП “Капитан Андреево“


Рекорден трафик на товарни камиони, обработени на ГКПП Капитан Андреево през 2022 г., отчитат от митническото звено в Свиленград. Коментарът от там е за продължаваща тенденцията на устойчиво увеличение на товарния трафик през най-големия сухоземен граничен пункт на Балканите.

През изминалата година са обработени 994 758 товарни пътни превозни средства, което е номинално увеличение със 108 248 товарни автомобила спрямо предходната година. В процентно изражение ръстът спрямо 2021 г. е 12 %, а в сравнение с 2020 г.- 41%.

Във връзка с противодействието на нарушенията на митническо, акцизно и валутно законодателство митническите служители на граничния пункт са съставили 3287 акта за административни нарушения. Сравнителните данни показват, че отчетната цифра за миналата година е с 930 повече тази за 2021 година. По реда на Наказателно-процесуалния кодекс за престъпления, по които АМ има компетентността, са новообразувани 115 досъдебни производства, с 32 повече спрямо предходната година.

В резултат на контрола срещу незаконния трафик на акцизни стоки през изминалата година са иззети 10 442 342 къса цигари. И тук данните са за повишение на ефективността на разкриваемост с 15 % в сравнение с предходната година. При с тютюн за пушете ( в т.ч. тютюн за наргиле) –общо установеното количество – предмет на правонарушение е 2240 кг.

Данните показват значително нарастване на случаите и стойността на откритите недекларирани парични средства. Установени са недекларирани по съответния ред парични средства с левовата равностойност над 27 млн. лв. като за сравнение с 2021 година откритата недекларирана валута е с равностойност 10 500 000 лева. Пренасяните недекларирани парични средства са в различни валути. Най-голям е делът на валутите евро, британски лири и щатски долари.

Рекорда за разкрита на българска граница парична сума се държи отново от МП „Капитан Андреево“. Случаят е от края на месец май. Тогава при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния за южната ни съседка, на четири различни места в него в едно от стъпалата на вратата, в подлакътник, във въздушната система и бутилката за компресиране на въздух, са открити общо 40 пакета с 1 610 870 евро с равностойност 3 150 589 лева. Две седмици по-късно, на 11 юли, на пункта митническите служители откриха недекларирана валута в размер на 1 000 285 евро с левова равностойност 1 956 387 лева. Парите са били укрити в специално изграден тайник около задната дясна гума на автобус, пътуващ от Германия за Турция.

През изминалата година се запазва тенденцията паричните средства да бъдат пренасяни в товарни автомобили на път от Западна Европа и Великобритания към Турция. Все по- често те са укривани старателно, не само във фабрични кухини на кабината, под седалките, в матрака и възглавниците, но им товарното помещение на превозното средство- в кухините на гредите за прикрепване на товара, в хладилния агрегат на полуремаркето, в товарното помещение между транспортираната стока. Не са редки случаите, при които недекларираните парични средства са укрити в специално изградени тайници и се превозват с автобуси, пътуващи по маршрут от Румъния за Турция.

През изминалата година митническите служители са открили недекларирани близо 143 кг златни и сребърни изделия, които са били укрити най-често в тайници на автобуси и леки коли, сред личен багаж и по телата на пътници.

През изминалата година действията на митническите служители на МП Капитан Андреево по предотвратяване на нарушения на права върху интелектуалната собственост на основание Регламент ЕС са предприети в 559 случая. Задържани са близо 750 000 артикула, по-голяма част от които облекла, парфюми, спортни обувки, чанти, портмонета, колани.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини