От х:

Днес в x:

Хасковските будители във всяка класна стая по инициатива на Регионалния музей

    В училищата в Хасковски регион ликовете на местните будители ще са във всяка класна стая. Инициативата е на Регионалния исторически музей. С финансиране от Национален фонд „Култура“ екипът на музея създаде календар за 2023 година, който е част от проекта „Мисия будител“.

    По календара са работили историците д-р Веселина Узунова и Милен Вълчев, филологът Левент Халил, а графичният дизайн е на Антония Петрова.

    Някои от училищата, които получиха календара лично от хората от музея днес са в село Динево и хасковското „Васил Левски“.

    Придружени от директора на училището Милена Михайлова историците имаха и кратка среща с учениците от 3А клас в училище „Васил Левски“. Оказа се, че гостите влязоха при децата точно когато те имаха час по човек и общество-предмет, по който при по-малките ученици влиза и дял история.

    12 са личностите-будители в първия календар за ученици от 1 до 12 клас. На месец януари е отпечатана снимката на първия кмет на Хасково след Освобождението Михаил Минчев.

    В календара са представени с кратка информация и спортни деятели, хора на изкуството, както от миналото, така и от по-близките до съвремието ни години, но допринесли с работата си за развитието на различни сфери в града и региона. Съставителите на календара са се постарали в него да има и любопитни данни за тези личности.

    Юристът Сава Киров-един от основателите на първите футболни клубове в България "ФК 13“, посланик на България във Варшава, а след това и във Франция и бивш министър на външните работи е също сред представените видни личности от региона на страниците на календара. За войводата Таню Николов информацията припомня за неговия темперамент. Той толкова бил спонтанен, че веднъж докато слушал концерт на Панайот Пипков в Хасково, така се развълнувал и въодушевил, че извадил пищова и гръмнал два пъти в тавана. Ужасените музиканти се скрили зад пианото.

    „Жената глас“-народната певица от Хасковския край Недялка Керанова, най-големите дарители на Хасково Стойчо и Кица Марчеви, любимият на няколко поколения актьор Георги Черкелов, капитан Бончо Балабанов, известен като „бащата" на българската артилерия, индустриалецът Георги Чалбуров, първият в България професор по керамика Стефан Димитров, композиторът Александър Танев и майор Никола Радев са още от будителите, чието дело е представено на страниците на календара. А той завършва с една от най-големите исторически личност на България- капитан Петко войвода.

    Когато календарът е в класната стая, децата ще могат винаги да поглеждат към ликовете на тези големи личност, имената им ще са всеки ден пред очите им и това ще повече от урок по родолюбие, защото да знаеш своите предци и да се вдъхновяваш от техните постъпки, е предание за памет, чест и достойнство, казват за идеята си да реализират календара по този начин от Регионалния исторически музей. Вече се работи и по следващото издание на календара за 2024 година. Общо ще бъдат представени в следващите пет години 60 велики българи, родом от хасковския край.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини