От х:

Днес в x:

Първа изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти

    Първата по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти беше представена днес в Регионалния исторически музей в Хасково. Експозицията е подредена в зала „Временни експозиции“ в културната институция ще остане до 16 септември.

    Инициативата е част от дейностите в изпълнение на проект „Културна съкровищница“, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014–2020. Основната цел на проект „Културна съкровищница“ е да допринесе за засилване на сътрудничеството между България и Турция за развитие на устойчив туризъм в трансграничния регион.

    Регионът е богат на крепости, мегалити и други археологически обекти, които могат да осигурят солидна основа за устойчиво сътрудничество не само между местните културни институции, но и сред другите заинтересовани страни, участващи в предоставянето на туристически услуги. Обединяването на усилията на голям брой специалисти в областта на културно-историческото наследство е гаранция за успех не само за подобряване на публичността, осведомеността и достъпа, но и за засилване на културния обмен в трансграничния регион между България и Турция.

    Настоящата изложба надгражда информацията във вече издадения на български, турски и английски език каталог „Каменна памет“ и мобилното приложение към него. По този начин ще се разшири аудиторията и ще бъде достигнат максимален брой потребители.

    Възстановените 3D модели служат и като тактилна карта за хора с увредено зрение и като „играчка“ за децата посетители, която може да стимулира въображението и пространственото им мислене.

    Освен в Хасково изложбата „Каменна памет“ ще бъде експонирана в Минерални бани, Ивайловград, Свиленград, Къркларели и на още 3 места на турска територия, след което ще остане в музея в Къркларели.

    След приключването на проект „Културна съкровищница“ РИМ – Хасково ще може да прави други подобни изложби с помощта на закупените по проекта 3D скенер и 3D принтери.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      С турция и турското културно наследство по нашите... Виж коментара
      • Ча
        чако
        3 -2
        21:28, 8 сеп 2021
        вашите земи са в зад Алтайската планина .
    • 2
      Шу
      Шуми Марица....
      0 0
      08:16, 9 сеп 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини