От х:

Днес в x:

Чистенето на зъбите запазва мозъчните функции

Добрата устна хигиена - редовно миене на зъбите и почистването им с конец, както и профилактичните посещения при зъболекаря, помага на възрастните да се предпазят от намаляване на мозъчните функции, съобщи БТА, позовавайки се на американски лекари.

От предишни изследвания е известно, че лошият зъбен статус предразполага към сърдечносъдови заболявания, диабет и болестта на Алцхаймер и увеличава опасността от инсулт.

Учени от Колумбийския колеж на лекарите и хирурзите в Ню Йорк установиха, че заболяванията на венците могат да повлияят и на мозъчните функции по няколко начина. Те увеличават възпалителните процеси в тялото, което е рисков фактор за загуба на когнитивните способности. 

Изследването обхваща 2350 души на 60 и повече години. Сред тях хората с най-високи нива на патогена Порфиромонас гингивалис се оказаха три пъти по-застрашени от проблеми с паметта. Като показателна за такива проблеми е приета неспособността човек да си спомни последователност от три думи след известен период.

Макар и резултатите да са предварителни, те насочват, че има връзка между състоянието на зъбите и когнитивните способности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини