От х:

Днес в x:

10-те тайни на щастливата жена

Според експерти, да се научите да откривате радост в малките неща, е истинската тайна на щастието. В забързаното ежедневие, нямаме много време за радост. Казваме си, че винаги ще има и други изгреви, но, ако не влезем веднага под душа, няма да се справим с трафика по пътя към работа. Под тежестта на всекидневните ни отговорности и притеснения, лесно забравяме за мимолетните спонтанни събития, които могат да ни донесат радост и по-добро здраве.

Едно изследване, свързано с тази тема, показва, че хората, които възприемат по-положително остаряването, се възстановяват по-бързо от заболявания и живеят по-дълго от хората с мрачни мисли. 

Има неща, които можем да правим и мислим, за да засилим или удължим позитивните емоции. Всички познаваме хора, които живеят по този начин – те са сърцето на компанията и са първите, към които искате да се обърнете, когато се случи нещо хубаво. Ето как да станете като тях: Предлагаме ви 10 безпогрешни стратегии за откриване на удоволствие и удовлетворение във всекидневните моменти, дори когато животът не върви съвсем по план.

1. Разпространете радостните си мисли
Нека дъщеря ви узнае колко страхотно се чувствате да прекарате деня в пазаруване с нея. Похвалете се на близките си за неочаквания комплимент, който шефът ви е направил. Пратете е-мейл на най-добрата си приятелка и й кажете какви хубави спомени имате от къмпинга, на който сте били заедно миналата година, и прибавете весела снимка как се опитвате да опънете палатката. Споделянето на щастливи спомени и преживявания с другите, или просто предварителната представа как го правите, е един от най-ефективните и силни начини да удължите и увеличите радостта си. Така поддържате емоциите, които при други обстоятелства биха избледнели. 

2. Изградете си спомени, на които можете да се наслаждавате
Запомняйте в съзнанието си забележителните моменти, за да можете да се връщате към тях и по-късно. Припомняйте си ярките събития и отбелязвайте какво ви е носело радост тогава. Обичате червения си вълнен шал, защото е шик и топъл или защото мирисът му ви напомня за детските ви лудувания в снега? Вкарването на елемент на мистерия в радостните моменти – какво е изненадващото или трудно обяснимото в тях – усилва силата им. Само внимавайте да не прекалите с анализирането и да изгубите вълшебството на момента. Анализирайте преживяванията си само колкото да оцените как са ви помогнали да се формирате като личност и след това се оставете просто да ги изживявате.

3. Потупайте се одобрително по рамото
Бъдете горда с трудно постигната цел – това не е нещо, което много хора могат да направят. Ако сте прекарали 1 година, потейки се във фитнеса, за да постигнете целта си да изглеждате и да се чувствате добре, радвайте се на новата си фигура и споделете успеха си с другите. 

Себепризнанието не е лесно за много хора. Те имат проблем с това да се наслаждават на постиженията си, защото мислят, че не трябва да парадират с успехите и да почиват на лаврите си. Има разлика между радостното себепризнаване и безсрамното себерекламиране, но не се притеснявайте – ако прекрачите границата, сами ще усетите.

4. Стимулирайте сетивата си
Ето един лесен начин да изострите вкуса си или да следвате носа си. Затворете очи, докато слагате парче тъмен шоколад в уста, докато изпълвате дробовете си със соления дъх на море или докато подслушвате игрите и смеха на децата си. Притъпяването на някои сетива и концентрирането върху стимулирането на други, може да повиши насладата от позитивните преживявания – особено на мимолетните краткотрайни такива. 

5. Сравнявайте с по-лошото
Ако сравняваме събитията с евентуалните по-хубави от тях, ще се почувстваме лишени от радост, но, ако ги сравняваме с по-лошите, това ще повиши насладата от тях.
Помислете си как нещата биха могли да са по-лоши – и как са били по-лоши. Не е нужно да си припомняте страшна болест или как близък човек си е изгубил работата. Просто си отбележете – днес по-слънчево ли е, отколкото прогнозата на времето предсказваше? По-бързо ли, отколкото очаквахте, изпълнихте проекта в работата си?

6. Отдайте се на нещо приятно
Някои радостни моменти сякаш изискват да бъдат анализирани и обмисляни. На други моменти се наслаждаваме най-пълно, когато просто се потапяме в тях без да ги анализираме или оценяваме. Слушайте със слушалки любимата си музика на тъмно. Оставете се да бъдете погълнати от интересна книга. Отделете през уикенда достатъчно време за любимото си хоби и така ще постигнете пълно отдаване на приятното за вас занимание – това е състояние на плавност и отпускане. 

7. Преструвайте се докато стане реалност
Ако изглеждате радостни, дори и да не се чувствате така, това предизвиква наистина да почувствате радост. 

Така че – дръжте се жизнерадостно. Не просто изяждайте най-хубавата праскова в разгара на сезона, а се наслаждавайте на всяка хапка, докосваща устните ви. Смейте се силно на забавен филм. Усмихвайте се на себе си, когато минете покрай огледало. Най-сигурният начин да убиете радостта е като я потискате. Не го правете.

8. Сграбчвайте значимите моменти
Някои позитивни събития идват и си отиват бързо – бонусът-изненада в работата ви по случай постигнатото от вас или 16-тия рожден ден на дъщеря ви.

Изглежда очевидно, че колкото по-бързо едно позитивно събитие се изпарява, толкова по-трудно е да му се насладите. Може би звучи парадоксално, но, ако си напомняме, че времето тече и радостта е преходна, това ни подбужда да сграбчваме позитивните моменти, докато се случват.

9. Избягвайте да мислите, че чашата е наполовина празна
На света има достатъчно песимисти. Негативните мисли, които дори за миг преминат през главата ви, могат само да заглушат радостта – например самообвинения или притеснения за чуждите схващания. Когато сте заляти от щастие, оставете го да се разрасне – не размишлявайте защо не заслужавате това хубаво нещо, какво би могло да се обърка или как нещата биха могли да са по-добре. Съзнателно вземете решение да прегърнете радостта.

10. Казвайте по-често "благодаря"
Развийте "нагласа на благодарност". Отбележете си за какво сте щастливи – покана за парти от приятел, място за сядане в претъпкания градски транспорт – и бъдете благодарни за източника на това щастие. Не е необходимо винаги показно да изразявате благодарност, но като казвате “благодаря” на приятел, на непознат или на вселената, това подсилва щастието, като ви позволява да го осъзнаете.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини