От х:

Днес в x:

Неваксинираните здравни специалисти в Италия се връщат на работа, обяви Мелони

Италианските лекари и медицински сестри, които бяха временно отстранени заради отказа да се ваксинират срещу КОВИД-19, ще се върнат на работа от утре, обяви вчера италианският премиер Джорджа Мелони, цитирана от Франс прес.

През 2021 г. Италия стана първата европейска държава, която задължи всички специалисти по здравни грижи от държавния и частния сектор да се ваксинират под угрозата от преместване на други длъжности или неплатено временно отстраняване. 

Разпоредбите трябваше да отпаднат през декември, но това ще се случи още на 1 ноември поради "недостиг на медицински и санитарен персонал", обясни министърът на здравеопазването Орацио Скилачи.

В началото на 2020 г. италианският полуостров беше ударен с пълна сила от коронавируса и регистрира едни от най-тежките загуби на човешки живот след смъртта на 180 000 души.

По думите на Скилачи, в момента влиянието на вируса върху лечебните заведения е ограничено. 

Според Мелони отпадането на разпоредбите, които десноцентристите критикуваха и това им донесе гласовете на лекарите антиваксъри, ще позволи на 4000 здравни специалисти да се върнат на работа.

Правителството на Мелони, което е и най-дясно ориентираното от Втората световна война насам, пое ангажимент преди седмица да отмени ограничителните мерки, наложени от предшественика ѝ Марио Драги.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини