От х:

Днес в x:

Загробват птиците от заразената ферма в Криво поле и изтеглят яйцата им от пазара

Птиците от заразената с Инфлуенца тип А ферма край с.Криво поле ще бъдат умъртвени по хуманен начин и загробени, според указанията за подобна ситуация.

Започва и епизоотично проучване за проследяване на движението на яйца, фураж и транспортни средства, свързани с фермата през последните три седмици.

Въпреки че птичият грип не е опасен за хората, яйцата от кокошките в заразеното стопанство, ще бъдат изтеглени от складовата и магазинната мрежа. Това става ясно след срещата, свикана от областния управител Минко Ангелов на Областната епизоотична комисия.

Това е трети случай на възникване на птичи грип в обекта в с. Криво поле. Преди няколко седмици кокошките носачки са транспортирани от друг обект на фирмата. По данни на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Стойчо Курдов капацитетът е до 40000 птици, но към момента на избухване на огнището са били 19000.

Заради ситуацията е определена предпазна зона и наблюдавана зона около животновъдните обекти, в която влизат населените места в област Хасково. 3-километрова е зоната в община Хасково обхваща селата, Криво поле, с Корен и с. Момино. 10-километровата зона на наблюдение продължава към землищата на селата  Елена, Книжовник,  Малево,  Манастир, Динево,  Родопи,  Стамболийски, Стойково и Подкрепа в община Хасково,  в община Харманли влизат с. Славяново, с. Болярски извор, а в община  Стамболово – с. Малък извор, с. Голям извор, с. Долно Ботево, с. Кралево, с. Гледка, с. Стамболово, с. Царева поляна и с. Жълти бряг.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини