От х:

Днес в x:

Десетки котки в Полша са били заразени с птичи грип

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че десетки котки са били заразени с птичи грип в Полша, но няма данни за заболели хора, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. 

В изявлението, направено от СЗО, се посочва, че за първи път се съобщава за толкова много котки с птичи грип в обширен географски район в дадена страна, на фона на безпрецедентно глобално огнище на най-новия вариант на причинителя на болестта H5N1.

Световната здравна организация съобщи, че в края на миналия месец полските власти са информирали служителите й за необичайната смърт на повече от 45 котки в 13 географски региона на страната. Направени миналата седмица тестове установиха, че 29 от тях са били заразени с щама H5N1 на птичия грип.

При заразените домашни любимци са наблюдавани затруднено дишане, дизентерия и симптоми на неврологични и респираторни заболявания.

Към юни най-новият вариант на H5N1 е докладван при птици и други животински видове в Азия, Африка, Европа и Северна и Южна Америка. СЗО отбелязва, че от 2020 г. досега са докладвани десетина случая на зараза при хора. 

Учените се опасяват, че увеличаващите се случаи на H5N1, особено при животни, които имат чести контакти с човека, могат да доведат до мутирала версия на болестта, способна да се разпространи лесно между хората, предизвиквайки нова пандемия. 

Преди пандемията от COVID-19 много експерти подозираха, че следващото глобално огнище ще бъде предизвикано от H5N1. И въпреки че е отнел живота на стотици милиони птици в световен мащаб, птичият грип е разболял по-малко от 900 души от 2003 г. насам и не е успял да се разпространи лесно сред хората.

СЗО отбелязва, че не е ясно как домашните котки в Полша са се заразили с птичи грип и допълва, че служителите все още разследват възможните източници на излагане, включително контакт с диви птици, за които е известно, че са носители на H5N1. 

Според организацията рискът хората в Полша да се заразят с птичи грип е "нисък", а за тези, които имат контакт с котки, в това число собственици и ветеринари, той е "нисък до умерен".

Миналата седмица СЗО и партньорите й предупредиха, че нарастващият брой бозайници, заразени с H5N1, е необичаен.

Експертите преди са предупреждавали, че прасетата, които са податливи на зараза с грипни вируси както от хора, така и от птици, могат да действат като "съд за смесване". Това на свой ред може да доведе до появата на мутирали вируси, които могат да бъдат смъртоносни за хората.

От миналата година властите в 10 страни съобщават за огнища на птичи грип при бозайници, включително отглеждани във ферми норки в Испания, тюлени в САЩ и морски лъвове в Перу и Чили.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини