От х:

Днес в x:

Еквадор потвърди първа инфекция с птичи грип при хора

Еквадор съобщи за първия си случай на предаване на птичи грип на хора на 9-годишно момиче, съобщи министерството на здравеопазването, отбелязвайки рядък случай на заразяване на хора месец след като страната обяви извънредна ситуация за здравето на животните, предаде Ройтерс.

Заразяването на човек с птичи грип варира от липса на симптоми през леко заболяване до тежко, което води до смърт, според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ. Те все пак отчитат, че разпространението между хората е много рядко.

Птичият грип унищожи десетки милиони птици миналата година в САЩ, които съобщиха за първи случай при хора миналия април. Много от птиците бяха заклани, за да се спре разпространението на болестта.

Министерството на здравеопазването на Еквадор заяви, че хората и животните в района, където е било заразено детето в централната провинция Боливар, са били внимателно наблюдавани за предаване.

Не се съобщава какво е състоянието на момичето.

"Предполага се, че заразяването е станало при директен контакт с птици, носители на вируса. Досега не са докладвани други случаи при хора", допълват от министерството.

Еквадор обяви извънредна ситуация за здравето на животните в края на ноември и епидемиологична тревога през декември, след като беше открито огнище в провинциите Котопахи и Боливар, където хиляди птици бяха избити, за да се овладее болестта.

Правителството увери, че консумацията на яйца и пилешко месо не представлява риск за човешкото здраве. Препоръчва се засилване на мерките за "биосигурност" и търсене на медицинска помощ при симптоми, свързани с грип.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини