От х:

Днес в x:

Стотици морски лъвове и ушати тюлени са станали жертва на птичия грип в Бразилия

Стотици морски лъвове и ушати тюлени са открити мъртви по крайбрежието в южната част на Бразилия, съобщи АФП, позовавайки се на местните власти, които приписват гибелта им на птичия грип. 

Досега на различни крайбрежни места са преброени 552 мъртви животни.

По данни на бразилското министерство на земеделието първото огнище на птичи грип при морски бозайници е установено в началото на октомври в Касино, щата Рио Гранде до Сул.

Повечето от мъртвите животни в Южна Бразилия са намерени в близост до границата с Уругвай, където през септември властите съобщиха за откриването на близо 400 трупа на морски лъвове и ушати тюлени, чиято смърт също беше приписана на птичия грип.

Според местните власти обаче няма "никакъв риск за консумацията на птиче месо или яйца", произведени в страната.

Поради това Бразилия запазва статута си на "свободна от болестта", тъй като досега, според правителството, "не е засегнато търговско производство".

Въпреки че случаите на зараза при човека са редки, бразилските власти все пак препоръчват на хората да стоят далече от останките на морски бозайници и да държат домашните си любимци настрана от тях. 

Перу, Чили и Аржентина също съобщават за смъртни случаи сред морската си фауна, които се дължат на вируса, причиняващ сериозни мускулни, неврологични и респираторни увреждания.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини