От х:

Днес в x:

Филм с мисия в зала „Хасково“ тази вечер: "Жените наистина плачат"

Изображение 1 от 2

    Филм с мисия и с бунт срещу стигмата, предразсъдъците и все още абсурдното отношение към „слабия“ пол в съвременното българско общество. Така с няколко думи може да се анонсира една от най-награждаваните български ленти в последно време "Жените наистина плачат". Филмът на българското режисьорско дуо Мина Милева и Весела Казакова е сред 30-те в селекцията за престижните награди на Европейската филмова академия. След световната си премиера на фестивала в Кан, лентата отбеляза безпрецедентен успех за екипа и режисьорския тандем. Филмът беше част от селекцията на Американския филмов институт във Вашингтон, SXSW - в Тексас - най-големия филмов и музикален форум в цяла Америка, закриващ филм на фестивала във Варшава, в официалните програми на Карлови Вари, Сараево, Триест. С награди за най-добра женска роля на Мария Бакалова и Ралица Стоянова, както и за мъжка роля на Йосиф Сърчаджиев. Годишната награда Аудентиа на Европейската комисия под мотото Кураж, бе връчена на Мина Милева и Весела Казакова на фестивала в Триест.

    Сестри, майки и дъщери, завихрени в абсурда на ежедневието, се изправят лице в лице със собствената си ранимост. Семейна история, вдъхновена от истински случки и заснета с почерк на сурова документалистика, събира Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчаджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова във филма "Жените наистина плачат".

    След Харманли и Димитровград, Хасково е следващият град, в който филмът ще бъде прожектиран безплатно. Прожекцията е тази вечер, на 6-ти октомври от 18 ч. в зала „Хасково“, а след нея ще има среща и с екипа на продукцията.

    Безплатните прожекции се осъществяват от екипа на филма и със съдействието на неправителствени организации, които работят в сферата на защита на правата на хора от уязвими групи и на жертвите на насилие, като „ХиД Джендър перспективи“ и Фондация“ Мисия криле“, и чрез Национален фонд „Култура“.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини