От х:

Днес в x:

Ковид болните и карантинираните гласуват в подвижните секции за хората с увреждания в определено време

    Ковид болните и карантинираните, като контактни в деня на изборите за Народно събрание, на 02 октомври, ще гласуват в подвижните избирателни секции, определени за хора с увреждания. Редът за това е посочен в решението на Централната избирателна комисия от 22 септември.

    Това обаче ще става в определен отрязък на деня, обясни Добромир Якимов, член на РИК-Хасково.

    За целта кметът на дадената община трябва да издаде нарочна заповед, в която да определи конкретното време на работа на подвижната секция с ковид болни. Възможно е членовете на тази секция да започнат работа преди официалното откриване на изборния ден, още в пет сутринта. След заповедта на кмета от РИК се стиковат посоченото в нея работно време на подвижната секция.

    Същата секция ще обслужва и болните с ковид, които са настанени в лечебните заведения. В определеното работно време за гласуване на карантинираните и хоспитализираните, членовете на подвижната секция ще са със специални защитни облекла, уточниха още от РИК.

    „Няма да бъде нарушено правото на никого да упражни вота си. Всеки, които заяви желание на гласува, ще има възможност да го направи“, увери Добромир Якимов. В Хасково е формирана една подвижна избирателна секция.

    Като представител на РИК той проследи получаването на изборните книжа и бюлетините днес по обед в Областна администрация.

    Девет палета, от които осем с 230 500 бюлетини и един с изборни книжа, пристигнаха под охрана в Областна администрация, откъдето ще бъдат разпределени днес и утре по общините.

    Прие ги заместник-областният управител Мартин Узунов, който отговаря пряко за организацията на изборния процес на 2-ри октомври.

    Бюлетините за трите най-големи общини в региона -Хасково, Димитровград и Харманли ще бъдат разпределени още днес следобед, а изборните книжа ще им бъдат предадени във вторник. В утрешния ден бюлетините и книжата ще бъдат предадени и на останалите 8 общини от областта.

    В петък се очаква и пристигането на машините за вота. 360 машини ще бъда разпределени за секциите в региона. В 15 от тях ще се гласува с по две машини. В събота сутринта те ще бъдат доставени в секциите.

    „Организацията по провеждане на изборния процес идната неделя, върви нормално“, увери Мартин Узунов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини