От х:

Днес в x:

От 85 до 160 лева получават представителите на СИК за изборите

    Започва изплащане на възнагражденията на представителите на Секционните избирателни комисии (СИК) в община Хасково за проведените избори за народни представители на 2 октомври.

    Това е първият ден, в който хора идваха до северната страна на сградата на Община Хасково, за да си получат парите. Възнаграждения трябва да получат общо 1263 души, казаха от кметството. Предвидените суми са различни и са утвърдени с решение на Централната избирателна комисия. За член в СИК се полагат 85 лева, секретар и заместник-председател получават по 100 лева, а председателят взима 115 лева. Предвидено е допълнително възнаграждение от 15 лева за получените устройства за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждането на помещението за гласуване. Още 30 лева пък се полагат на членовете на СИК и подвижните СИК, предали протоколите от и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация. Така възнаграждението може да стигне до 160 лева.

    Тази сутрин своето възнаграждение от 85 лева плюс 15 лева получи хасковлийката Динка Йовчева. Тя заяви, че е била член в 53-та СИК в ОУ „Шандор Петьофи“, където попаднала в приятен колектив. Изборният ден преминал спокойно, имало малко избиратели, предимно възрастни. Каза, че й направило впечатление, че много малко млади хора упражнили своя вот.

    „След 2000 година имаше само двама гласували, което за мене е много тъжно. Това са младежи на над 21-22 години, но няма активност от тяхна страна“, каза Динка Йовчева, която за първи път участва в провеждането на изборите. Уточни, че в нейната секция изборният ден приключил нормално в 20:00 часа и членовете си тръгнали 20 минути по-късно. Тя смята и в бъдеще да участва в секция.

    Изплащането на възнагражденията на СИК в община Хасково продължава до понеделник, 17 октомври. Хората могат да си получат парите в интервала от 9:30 до 16:30 часа днес, утре и в понеделник. В събота и неделя гишетата не работят. Тези, които не успеят да си получат парите до 17 октомври, могат да си ги вземат от централната каса в общинската администрация, помещаваща се на третия етаж в сградата.


    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини