От х:

Днес в x:

Ученици поеха съдебната зала в димитровградския съд

    Днес в районен съд Димитровград се проведе симулативен процес. Той се разигра от ученици на ПМГ „Иван Вазов“, като възпитаниците на гимназията бяха на всички позиции в съдебната зала.

    Младите хора бяха напътствани от юридически съветници, като до обвинителя бе прокурор Кристияна Попова, до младия адвокат бе адв. Гергана Кръстева, а съветник на съдията бе съдия Огнян Гълъбов. Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   

    Темата, за която се бяха подготвили учениците, бе за разиграла се ситуация пред блок в Димитровград, където 2 момичета паркират автомобил в 2 часа след полунощ и пускат силно музика на отворени прозорци, с което нарушават обществения ред и тормозят със силна музика живущите в близкия блок.

    Паркиралите момичета озвучили района с висока музика, след което жена от блока излязла да поиска от тях да намалят музиката, което провокира скандал между жените и потърпевшата се оплаква, че е заплашвана и псувана. Повикана е полиция, която е извела насила съпротивляващата се девойка от автомобила и е била откарана в местното РУ. Като утежняващо обстоятелство, полицаите са констатирали, че момичетата от колата са употребявали алкохол. Казусът бе разнищен, бяха извикани свидетели, а процесът се провеждаше като реален с намесата на истинските адвокат, прокурор и съдия.

    Заседанието на съда продължи над час и след събеседване на съдийския състав, приключи с присъди за подсъдимата, която бе "наказана" с месеци пробация и обществено полезен труд.

    След приключване на импровизирания процес, юристите в залата изразиха своето възхищение от добрата подготовка на учениците и добре разиграния съдебен процес. Съдия Огнян Гълъбов заяви, че тази програма е стартирала преди 9 години и целта й е да срещне младите хора с професията, да се запознаят и да общуват с адвокати, съдии и прокурори, да усетят как протича един съдебен процес и да изберат кое място биха заели в съдебната зала - на защитници, обвинители, съдии или подсъдими. На децата бяха връчени грамоти и като подарък, върховния закон на страната - Конституцията на Република България.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини